Miklós
-5 °C
-2 °C
Index - In English In English Eng

Befejeződött az Ady Endre út felújítása

2014.09.01. 14:29
Befejeződött az Ady Endre út felújítása Kispesten, a teljes egészében a fővárosi önkormányzat költségvetéséből, nettó 542 millió forintból felújított úton hétfőn megszűnt a forgalomkorlátozás - közölte Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatala az MTI-vel.

A 2013-as első ütemben a Határ út felé vezető oldalon egykilométeres útszakaszt építettek teljesen újjá. A közutat teljes pályaszerkezetében újították meg: az aszfaltot az alappal együtt kibontották, és három rétegben - alap, kötőréteg, kopóréteg - újraaszfaltozták.

Az új úttesten kerékpársávot létesítettek a Határ út és a Baross utca között, kapcsolódva a Határ úton és a Hungária úton már meglévő kerékpárutakhoz. Ugyanezen az egykilométeres - a belváros felé vezető - szakaszon a párhuzamosan futó összetöredezett, anyagában vegyes összetételű járdát kicserélték, az út és a járdacsatlakozásnál a járda szintjét lesüllyesztették, a vakok és gyengén látók számára taktilis jeleket helyeztek ki. Új gyalogátkelőhelyeket alakítottak ki az Ady Endre út és Corvin körút kereszteződésében. 

Felújították a 42-es villamos két megállóját is: a Hungária út és a Corvin körút-Határ út irányába a megállók egy méterrel szélesebbek lettek, az esélyegyenlőségi szempontoknak megfelelően magassági szintjüket megemelték, szinte síkba hozva a villamos legalsó lépcsőfokával, ezért a fellépés és a babakocsi megemelése is egyszerűbb - írták a közleményben.

A második ütemben, idén a belváros felől a városhatár felé vezető szakaszt újították fel. Az első ütemhez hasonlóan - a teljes pályaszerkezet cseréjével - megújult az útpálya és a járdafelület. Az első ütemben átépített villamosperonok párjait is átépítették, valamint kerékpárutat alakítottak ki a járda mellett a Baross utca és a Hungária út között. Megépült továbbá a tavaly készült gyalogátkelők másik fele, így azok is teljesen akadálymentesek lettek.

A felújított Ady Endre úton hétfőn megszűnt a forgalomkorlátozás, ezért a 42-es villamos mellett a közúti forgalom is zavartalanul haladhat mindkét irányba - olvasható a közleményben.