92 millió forintra keresztet vethet a főváros

2014.09.12. 15:13

A Fővárosi Önkormányzat intézményeinél lévő "kétes és behajthatatlan követelésekről" szóló tájékoztató került a csütörtöki ülésen a pénzügyi és költségvetési bizottság tagjai elé. A dokumentum nyilvános, elérhető a budapest.hu-n. Ezek a legfrissebb számok 2013. második félévére vonatkoznak.

Kétes követelés a tavalyi év második felében 222 millió 899 ezer forint értékben volt, ami 36 millió 859 ezerrel több, mint egy fél évvel korábban. Behajthatatlan követelésből összesen 91 millió 975 ezer forintnyi jött össze volt, ami kicsivel, 1 millió 41 ezer forinttal kevesebb a korábbinál. Az egész követelésállomány most tehát 314 millió 874 ezer forint, fél év alatt 11,4 százalékkal nőtt.

Hagyaték nélkül halt meg az adós

A növekedés nagy része a tájékoztató szerint arra vezethető vissza, hogy a legnagyobb budapesti hajléktalanellátó szervezet, a BMSZKI megváltoztatta a beszámolója módszertanát. Régen csak a 100 ezer feletti követelésállományát írta össze, de az új beszámolóba bekerültek a 100 ezer forint alatti tételeket is, márpedig ezekből van a legtöbb. A BMSZKI-hoz nemcsak klasszikus hajléktalanszálló tartozik, hanem albérletszerű rendszerben működő helyek is. A hiányzó pénz nagyrészt kiköltözött lakók lakbértartozása.

A fővárosi fenntartású idősotthonoknál is főleg a gondozottak térítési díjelmaradásaiból gyűlt össze a hiány. A beszámoló megjegyzi: ezeknek a tartozásoknak a behajtása hosszadalmas, és sok esetben nem jár eredménnyel. A tájékoztatóhoz tartozik részletes táblázat is: az idősotthonoknál sok a százegynéhány ezres tétel. Sok ügynél épp végrehajtás van folyamatban, és akad több olyan is, ahol az adós már meghalt, és hagyatéka sincs.

A könyvtár rutin része a pereskedés

A kulturális intézmények összes követelésállományának közel 68 százalékát a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár gyűjtötte össze: összesen 96 millió 176 ezer forintot. Ennek a nagy része vissza nem hozott dokumentumokból adódó követelés, sok kicsi tartozás adódik össze 2008-tól kezdődően. Ezekért a pénzekért még küzdenek: a könyvtár fizetési meghagyásokat adott be bíróságokra, illetve a közjegyzői kamarának.

A késedelmi díj egyébként ma 39 forint per könyv per nap. Jellemző, hogy a könyvtár honlapján a gyakori kérdések között szerepel: "Mit tegyek, ha a könyvtár a tartozásom miatt beperelt?".

A Budapesti Történeti Múzeumnál 24 millió 981 ezer forint hiányzik. Ők az építőiparra jellemző körbetartozásokat nyögik, mivel végeznek építkezések előtt régészeti feltárásokat is. Jelenleg 9 cég tartozik nekik, ezek az ügyek a behajtási eljárás különböző szakaszaiban vannak.

A Pokol Sörbár se fizetett

A Budapesti Operettszínháznak jegyeladásokból van 13 millió 334 ezer forintnyi kintlévősége, a Budapesti Sportszolgáltató Központnak bérleti díjakkal tartoznak, ezért hiányzik 7 millió 19 ezer forintja.

Elég rossz a helyzet a Fővárosi Önkormányzat Csarnok és Piac Igazgatóságánál, itt jelentkezik az összes követelésállomány 32 százaléka: 100 millió 903 ezer forint. Bérleti díjról és közüzemi tartozásokról van szó. A piacigazgatóság adósainak részletes listája is megvan a tájékoztatóban. Tipikus esetnek tűnik a Pokol Sörbáré, amelyen 2008 októbere nem tudják behajtani a 375 ezer 185 forint bérleti és közüzemi díjtartozást. A bíróság azóta az adóst megszüntette, de a végrehajtással nem mentek semmire, mert a végrehajtó megállapította, hogy az adós lakásában értéktelen ingóságok találhatók. "Megtérülés nem várható" - írták a Pokol Sörbárhoz a táblázatba.

A részletes követeléstáblázatban találni érdekességet is a követelési jogcímek között. Az Étkeztetési Szolgáltató Gazdasági Szerveznél találtunk egy 2012-es sikkasztást, 836 ezer forint értékben. Az ügy épp peresítés előtt volt, amikor a táblázat készült.