Tarlós átadta a Futárt

2014.10.01. 12:12 Módosítva: 2014.10.01. 12:22

Átadták a Futár elnevezésű forgalomirányítási és utastájékoztatási rendszert szerdán Budapesten. Tarlós István főpolgármester szerint

az intelligens rendszer jól reprezentálja, hogy kalandfilmekben szeretjük a kiszámíthatatlanságot, de az életben kevésbé.

A Futár rendszer műholdas felügyelettel vonja ellenőrzés alá a főváros közösségi közlekedését, a diszpécserek hatékonyan be tudnak avatkozni forgalmi zavar esetén, és tájékozódási lehetőséget biztosít az utazóközönségnek. Tarlós megemlítette azt is, hogy a rendszert késedelemmel adják át, de a kötbérek nagy részét a BKK már érvényesítette, a befolyt összegeket a rendszer további bővítésére fordítják.

A Futár kiépítése 7 milliárd forintba került, amiből 4 milliárdot az EU biztosított. A projekt keretében 1536 buszra, 612 villamosra és 145 trolibuszra szereltek fel fedélzeti egységet, és 263 utastájékoztató monitort helyeztek ki. 

Vitézy Dávid, a BKK vezérigazgatója szerint 32 diszpécser koordinálja a teljes felszíni közlekedést, és ha a műholdas rendszer érzékeli, hogy egy járat nem menetrend szerint közlekedik, beavatkoznak. Ezzel elkerülhető például az is, hogy két azonos autóbusz szorosan egymás után haladjon.

A Népszabadság korábbi információi szerint a Nagykörúton futó Combino villamosok várhatóan 2015-ben kapcsolódhatnak be a rendszerbe, a HÉV- és a metrószerelvények viszont akkor sem.