Medián: Lukra futott a baloldal Bokrossal?

DSC 1722
2014.10.02. 14:06

A Medián múlt heti mérése szerint a baloldali ellenzéki pártok visszalépett jelöltjére a választók 12 százaléka szavazott volna, míg Bokros Lajost 5 százalékuk szeretné főpolgármesternek, írja a hvg.hu.

Toronymagasan esélyes a főpolgármesteri poszt elnyerésére Tarlós István, a Fidesz-KDNP jelöltje, aki a szavazatok 37 százalékát remélheti - erre a nem meglepő eredményre jutott a Medián országos felmérése. Az adatokat a múlt héten, Falus Ferenc visszalépése előtt vették fel, az eredményeket pedig a csütörtökön megjelenő HVG-ben mutatta be Hann Endre, a Medián ügyvezető igazgatója.

Az előbbinél furcsább adatokat is mértek az ezerfős országos felmérés kétszáz-egynéhány fős budapesti részmintáján. Kiderült, hogy Falus Ferencre a választók 12 százaléka szavazna, amivel magasan veri Bokros Lajost, akire viszont 5 százaléknyian adták volna voksukat. Bokrosnál a jobbikos Staudt Gábor is jóval népszerűbb volt, ő a szavazatok 10 százalékára számíthat. Az azóta szintén visszalépett Magyar Györgyre a megkérdezettek 3, az LMP-s Csárdi Antalra 2 százaléka szavazna. A liberális Bodnár Zoltánt egyetlen válaszadó sem említette.

Hann Endre az interjúban megemlítette, hogy úgy tudja, az Ipsosnál nagyon hasonló arányokat mértek a jelöltek támogatottságában.

Mint arról beszámoltunk, a Nézőpont közelmúltbeli felmérése jóval előrébb sorolta Bokros Lajost. Az ő mérésük szerint a Modern Magyarország jelöltjére többen szavaznának (14%), mint Falus Ferencre (11%), a baloldali ellenzéki pártok korábbi, konszenzusos jelöltjére. Az LMP-s Csárdi Antal és a jobbikos Staudt Gábor 7-7 százalékot érne el a kutatás alapján, egyéb jelöltre pedig a megkérdezettek 2 százaléka szavazna.