Munka és ünnep hoz dugókat

2014.10.22. 08:22
A fonódó villamos miatt lezárják a Bem rakpartot, de a hosszúhétvégét rendezvények is bonyolítják. És ott van még az 1-es villamos építése miatt időnként beszűkülő Rákóczi híd.

Szerdától lezárják a Bem rakpartot, a budai fonódó villamos hálózat kiépítése miatt. A tervek szerint a rakpartot november végéig szakaszosan zárják le, mindez jelentős forgalomkorlátozással fog járni – közölte a BKK. A hétvégén a

A fonódó villamos miatt lezárják a Bem rakpartot, de a hosszúhétvégét rendezvények is bonyolítják – írta a BKK. „A villamoshálózat építése miatti torlódások enyhítésére kétirányúsítják a Fő utcát a Bem tér és a Székely utca között” – írta a BKK.

A Bem rakpartot a Bem tér és a Batthyányi tér között zárják le.

A fonódó projekt lényege, hogy a munkálatok befejeztével egységes hálózat jön létre Észak- Közép- és Dél-Buda között.

Hosszúhétvégi torlódások

Már szerdán rendezvény lesz a budai felső rakparton, 23-án és 25-én pedig a Kossuth téren. Utóbbiak miatt csütörtökön járatindulástól délig, szombaton 9.30-tól 11 óráig rövidített útvonalon jár majd a 2-es villamos.

Forgalomkorlátozás érintheti a 7-es 107-es 133-as, 233-as buszokat is.

Mindez azonban a rendezvényeken résztvevők létszámától is függ. Márpedig a rossz idő miatt várhatóan nem fognak sokan utcára vonulni.

Változik a 17-es villamospótló, a 160-as, 260-as, 260A autóbusz szerda 18:20 és 19:30 között csak a margit híd Budai hídfőig közlekednek.

Délután ötkör forgalomkorlátozás érintheti a 47, 49-es villamosokat, feltéve, ha a tervezett rendezvényen sokan lesznek.

Megosztva közlekedik a 86-os szerdán 17:20 és 19:30 között:

  • 17:40 és 18:30 között Óbuda, Bogdáni út és a Batthyány tér M+H között,
  • 18:30 és 19:30 között Óbuda, Bogdáni út és a Margit híd H között
  • Másrészt rövidített útvonalon a lezárás folyamatos feloldásával Újbuda, Függetlenségi parktól a Szent Gellért térig, majd a lezárás feloldásával a Döbrentei térig, majd a lezárás további feloldásával a Batthyány tér M+H-ig.

Ha mindez nem lenne elég

A Rákóczi hídon az 1-es villamos meghosszabbítása miatt nehezebb az átkelés. Olykor csúcsidőben is sávlezárással haladnak a munkálatok. A BKK az Indexszel közölte: ilyen engedélyt a kivitelező nem kapott, arra azonban lehetősége van, hogy anyagszállításhoz „hétfőtől csütörtökig 9:30 és 16:00 óra, pénteken pedig 9:30 és 14:30 óra között naponta legfeljebb kétszer, alkalmanként maximum 1 órás időtartamra zárhatja le a belső sávot Budáról Pestre.”

Ha ettől eltérő időpontban zárják le a sávot, az „az egyértelműen kivitelezői fegyelmezetlenség”, erre az esetre kötbérelőírás van.

A BKK már szembesült az engedélyen túlnyúló sávlezárással, a kivitelező ellen eljárás indul. A BKK szerint nem fogják kiszélesíteni a hétköznapi sávlezárási lehetőség időhatárait, és csúcsforgalom idején intenzívebben fogják ellenőrizni, hogy a kivitelezők betartják-e az előírásokat.