Nincs pénz a városligeti múzeumi negyedre

2014.11.12. 09:25

A jövő évi költségvetésbe mindössze 8,8 millió forintot terveztek be a városligeti múzeumprojektre, amire uniós források sem használhatók fel; ha ez így marad, akkor leáll a beruházás, írja a Népszabadság.

A Liget projekt 150 milliárdra becsült költségéhez képest a rá szánt 8,8 millió forint semmire sem elég. Ezt erősítette meg az ATV Startban Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár is, aki azt mondta kedden, hogy most úgy látják, csak 50 százalék az esélye annak, hogy elindul jövőre a Liget Projekt.

DEGER20090922039
Fotó: H. Szabó Sándor

Az idén megrendelt tanulmányokat, terveket és munkákat még kifizetik decemberig, aztán kiürül a kassza. Az építészeti tervpályázatok lebonyolításához szükséges pénzt megkapta a Szépművészeti Múzeum az idén, a győztes pályamunkákat ki tudják fizetni. Viszont új szerződéseket kötni, pénzügyi kötelezettséget vállalni jövőre már nem tudnak. Parkolópályára került a Városliget kibővített feladatkörű fenntartását célzó, csaknem félmilliárdos szerződés is a Főkerttel.

Az előzetes ütemezés szerint jövőre szerződtek volna a tendergyőztes építészirodákkal a részletes tervek elkészítésére. Ezek alapján bonyolították volna le az engedélyezést, és írták volna ki a kivitelezői közbeszerzési pályázatot. Jövőre készült volna el a park rendezését célzó tájépítészeti terv is. Az építkezést 2016-ban meg kellett volna kezdeni ahhoz, hogy az öt új múzeumot az eredeti határidőre, 2018. március 15-re átadják.

Ugyanakkor a napokban írtak ki kétfordulós, nyílt nemzetközi tervpályázatot az Új Nemzeti Galéria–Ludwig Múzeum épületére, amely az új múzeumi negyed részeként 2018 tavaszától a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria egyesített, 1800 utáni gyűjteményének, valamint a Ludwig Múzeumnak ad majd otthont.

A Népszabadság szerint a legvalószínűbb forgatókönyvnek most az tűnik, hogy csak az új Nemzeti Galéria épül fel az öt tervezett kiállítóhely közül. Az viszont átadható lesz a következő választásra, ráadásul a liget zöldjét féltők „száját is befoghatják” a korlátozott megvalósítással.

Délután reagált a projekt miniszteri biztosa is. Baán László szerint biztosított a Liget Budapest projekt jövő évi finanszírozása, és nem lesz csúszás a beruházás ütemezésében. Szerinte a pénzt egy egyedi  kormánydöntés fogja biztosítani.