Fülöp, Evelin
EUR 392,34 Ft
USD 366,85 Ft
13 °C
27 °C

Tavasszal kezdődik a Moszkva tér felújítása

2014.11.24. 16:59

Aláírták a Moszkva avagy Széll Kálmán tér rekonstrukciójának elkezdéséhez szükséges beruházási szerződést a nyertes konzorcium képviselőivel hétfőn Budapesten.

A projekt 5,3 milliárd forintba kerül, és a munkálatok miatt tavasztól lesznek forgalomkorlátozások - mondta Vitézy Dávid.

A tér felújítása több mint húszéves ígérete a fővárosnak, de sokáig semmilyen előrelépés nem történt. 2010-ben az új városvezetés és a BKK kapta a feladatot, hogy elkezdje a tér teljes újjáépítésének előkészítését, és 2011-ben készült el az a koncepció, amely arra helyezett hangsúlyt, hogy itt úgy lehet átszállni egyik közlekedési eszközről a másikra, hogy a gyalogosoknak nem kell úton átkelni. A téren minden viszonylag kis helyen elérhető, és ezt az értékét a térnek meg akarták tartani.

Vitézy szerint minden engedély megvan ahhoz, hogy elkezdjék a munkát. A projektre nyílt pályázatot írtak ki, amely fél éve zárult, és a legolcsóbb pályázat nyert, de a jogorvoslati eljárások miatt csak most írhatják alá a szerződést - mondta. A teljes felújítás 2016-ban lesz kész.

Így fog kinézni a tér

Elbontják azt a villamos hurokvágányt, amely már nincs használatban, új zöldfelületek lesznek, fasort telepítenek, és új ügyfélközpontot építenek.

Széll Kálmán tér 3D

A metróállomást lefedő épületet megtartják, de átépítik, a hetvenes-nyolcvanas évek "építészeti maradványai", a gyalogosforgalmat akadályozó létesítmények eltűnnek. Az összes villamosvágányt felújítják uniós forrásból, a buszvégállomást átépítik, és a Széna térről a buszok egy része átkerülhet ide - sorolta, hozzáfűzve: az akadálymentesítés fontos szempont lesz.

Tavasztól kezdődnek a dugók

Idén csak kisebb bontási munkálatok lesznek, ezek nem zavarják a forgalmat. Tavasszal hosszabb ideig tartó vágányzár lesz a 4-6-os villamos vonalán, és más villamosvonalakon is lesznek korlátozások. Közúti forgalomkorlátozások is lesznek, a térre bevezető utakon kell majd sávkorlátozásokra számítani. Az M2-es metró vonalán munkanapokon csak este és hétvégén lehetnek korlátozások, ezek is inkább nyáron várhatók majd.

Az esemény végén Vitézy Dávid, Szalados László, a KÉSZ Építő és Szerelő Zrt. vezérigazgatója, valamint Wicha József, a WIS Holding Befektetési és Kereskedelmi Zrt. vezérigazgatója aláírta a beruházási szerződést.

Két cég támadott

A BKK múlt pénteken azt közölte, hogy aláírhatják a Széll Kálmán tér felújítására vonatkozó kivitelezési szerződést, miután a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) lezárta a jogorvoslati eljárást. Emlékeztettek: még januárban írták ki a nyílt közbeszerzési eljárást, amelyen a legalacsonyabb összegű érvényes ajánlatot adó KÉSZ Építő és Szerelő Zrt., valamint a WIS Holding Zrt. alkotta konzorciumot nyilvánították nyertesnek. Az eredményt azonban a másik két érvényes ajánlatot beadó cég megtámadta: a Hídépítő Zrt. a kizárás jogosságát és a nyertes alkalmasságát vitatta, a Swietelsky Magyarország Kft. - Strabag Általános Építő Kft. pedig a nyertes pályázat érvényességét és a BKK eljárását is kifogásolta.

A KDB határozatában megállapította, hogy a BKK mindenben jogszerűen járt el, a másik két keresetet elutasította. A központ jelezte: a jogorvoslati eljárás miatt fél évet csúszott a projekt, így az idei munkakezdés után csak 2016-ra fejeződhetnek be a munkálatok.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Biztosítás