Tarlós: Vitézyvel a személyisége miatt lehetetlen együtt dolgozni

D  KB20140910021
2014.12.04. 09:03 Módosítva: 2014.12.04. 09:06

Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatójának leváltása széles körű konzultáció eredménye, mondta Tarlós István főpolgármester csütörtökön az M1 Ma reggel című műsorában.

Négy vezetőt cseréltek le, de ebből egyet valamiért az internetes média kiragad, egy igazi szappanopera, amivel szemben állunk.

– mondta Tarlós István Vitézy Dávid távozásáról. Az MTI összefoglalója szerint a főpolgármester azt mondta: „ugrott egyet” Vitézy Dávid Facebookon közzétett búcsúlevelétől, amely önmagában is elég szokatlan jelenség. 

Az érzelmes búcsúlevél eléggé szembetűnő ellentmondásban van a szinte őrjöngésig fajuló háttérhisztériákkal

– jegyezte meg Tarlós. A főpolgármester azt mondta, Vitézy Dáviddal majdnem lehetetlen együtt dolgozni a személyisége miatt, de a leváltása nagyon széles körű döntés volt.

A főpolgármester kiemelte: egyetlen egy szavazat sem volt Vitézy Dávid mellett a fővárosi közgyűlésben. Tarlós István hangsúlyozta: a BKK már nem annak megfelelően működik, amiért létrehozták, és a döntéshozókat alapvetően a strukturális változtatás igénye motiválta.

Nincs szó szétdarabolásról, a főváros csak a tulajdonosi jogosítványokat veszi vissza. A BKK szerepet tévesztett, egy túlduzzasztott, túlterjeszkedő, önjáró céggé vált. Úgy tett, mintha minden a saját szellemi terméke lenne, és a fővárosi közgyűlés, a tulajdonos fővárosi önkormányzat gyakorlatilag követő magatartásra kényszerült.

Tarlós István megjegyezte azt is, hogy majdnem hatszor akkora a BKK sajtócsapata, mint a fővárosi önkormányzaté, ami szerinte tarthatatlan helyzet volt. Tarlós István szavai szerint átláthatóbb, olcsóbb szervezetet akarnak, amely a tulajdonos fővárosi önkormányzat elképzeléseit, projektjeit valósítja meg,

nem pedig egy önálló operettszínházzá növi ki magát.

Tarlós István a Kossuth rádió 180 perc című műsorában arról beszélt, hogy Vitézy Dávid utódja, Dabóczi Kálmán rendkívül képzett, négydiplomás, három nyelvet beszélő szakember, és közgazdász, akárcsak elődje. Ott azt mondta: egy torz történet indult útjára, és ezt az egész szappanoperát le kell zárni.

Mint megjegyezte, az sem igaz, hogy a fiatalok háttérbe szorítása folyik. A vagyonkezelő új vezetője sok évvel fiatalabb  a korábbinál, az új BKK-vezér is az 1970-es évek szülöttje, az egyik főpolgármester-helyettes a harmincas éveiben jár, a másik pedig három évvel fiatalabb mint Vitézy Dávid.

Azokat a projekteket, amelyekkel Vitézy Dávid „dicsekszik”, egytől egyig a 2008-ban készült Tarlós-program tartalmazza.

Ezt a fiatal, elnyomott zsenit és egyszemélyes ötletgazda legendát muszáj cáfolni

– mondta Tarlós. Mint mondta, Vitézy Dávidnak megvannak a részleges érdemei ezeknek a projekteknek a megvalósításában, de ezek az érdemek nagyon részlegesek. Ő nem nevezhető ötletgazdának.

Tarlós István hangsúlyozta, hogy az alapelképzelések semmit nem változtak: a közösségi közlekedésfejlesztés prioritásának biztosítása továbbra is érvényes. Struktúrakiigazításról van szó, és arról, hogy ehhez új, más szemléletű ember kellett.

A fővárosi közgyűlés szerdán döntött arról, hogy jövő évtől új vezetője lesz a Budapesti Közlekedési Központnak (BKK), a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt.-nek (BFVK), a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.-nek (FKF), valamint a Főtáv Zrt.-nek. A testület csütörtöki hatállyal mondott fel Vitézy Dávidnak, és a három hónapos felmondási idejére felmentették a munkavégzés alól.