Közbeszerzés a metrókocsihitelre

2015.01.28. 14:19

Tárgyalásos közbeszerzési eljárást ír ki a fővárosi önkormányzat a 3-as metró kocsifelújításának banki finanszírozására, döntött szerdai ülésén a fővárosi közgyűlés. Az összeg a becslések szerint 60 milliárd forint körül lesz. Lesz saját városarculati cég, és elfogadták a forrásmegosztást is.

Azt azonban, ki végzi majd a felújítást, még nem tudni. A legutóbbi hír szerint hét ajánlat érkezett be hivatalosan a 3-as metró szerelvényeinek felújítására. Öt közép- és kelet-európai, valamint két nyugati cég indul a 60 milliárd forintos munkáért. 

A menetrend szerint most valószínűleg néhány hét eltelik a hiánypótlásokkal, aztán következik egy hosszabb tárgyalási szakasz, ami alatt a jelentkezők pontosabban megismerik a metrókocsik állapotát, majd az ajánlattétel után, várhatóan jövő év első felében a tervek szerint megkötik a szerződést.

A kocsikat 3 és fél éven belül kell újraépíteni, folyamatos üzem mellett. Ez azt jelenti, hogy a felújítás alatt nyilvánvalóan kevesebb lehet a járműszám, így a menetrend is változhat. A felújított jármű kocsiszekrényére 10 év garanciát kell adni, a kocsinak magának pedig legalább 20 évig kell működőképesnek lennie.

Cég lesz városarculati feladatokra

A közgyűlés nagy többséggel (egy DK-s ellenszavazattal) elfogadta, hogy a főváros városmarketingcéget alapítson, hogy a várost élhetőbbé és szerethetőbbé tegye. Az előterjesztő, a humán területért felelős főpolgármester-helyettes, Szalay Bobrovniczky Alexandra a szavazáskor nem volt jelen.

Tarlós István főpolgármester szerint a cég aprócska lesz, és szoros szimbiózisban dolgozik majd a fesztiválokkal és a turizmussal foglalkozó cégekkel.

Elfogadták a forrásmegosztási rendeletet

A fővárosi önkormányzatot és a kerületeket osztottan megillető bevételek idén összesen 207 milliárd forintot tesznek ki, ebből 101 milliárd 700 millió, míg a fővárost 105 milliárd 800 millió forint illeti meg.

A főváros a maga részéből 8 milliárd 300 millió forintot a helyi közösségi közlekedési feladatellátásra köteles fordítani. 14 kerület maga veti a helyi idegenforgalmi adót, ezek az önkormányzatok a főváros által beszedett összegből nem részesülnek. Budapesten összesen 7 millió forint idegenforgalmi adót osztanak meg.

Számos közterület új nevet kapott volna a közgyűlés mai ülésén, a tervezet előterjesztője azonban levette a napirendről a javaslatot.