Feljelentette a BKK Vitézy Dávidot

2015.02.06. 15:05 Módosítva: 2015.02.06. 15:31
A volt vezérigazgató a feljelentés szerint elvitte a BKK teljes adatvagyonát, valamint hozzáfért a BKK rendszeréhez. Dabóczi Kálmán, az új BKK-vezér ugyanakkor nem kapta meg a belépési kódokat. Így nem nézhette meg Vitézy levelezését sem.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) üzleti titok megsértésének megalapozott gyanúja miatt az igazgatóság döntése alapján feljelenetette VI. és VII. Kerületi Ügyészségen a közlekedési társaság korábbi vezérigazgatóját, Vitézy Dávidot. A Dabóczi Kálmán vezérigazgató által aláírt pénteki, MTI-hez eljuttatott közlemény szerint a BKK a rendelkezésére álló hivatalos dokumentumok alapján megállapította, hogy Vitézy Dávid munkaviszonyának megszűnésekor nem tett eleget a társaság adatvédelmi és adatbiztonsági szabályzatában foglalt kötelezettségének. Valószínűnek tartják, hogy a volt vezérigazgató jogosulatlanul birtokol adatvagyont, ami megvalósíthatja az üzleti titoksértés bűntettét, alkalmas lehet vagyoni hátrány okozására, jogtalan előnyszerzésre.

Vitézy: Megfelelési kényszerből jelentettek fel

Vitézy reagált a feljelentésre: mint írja, a BKK közpénzből működik és nincs is versenytársa, ezért a feljelentés „valamilyen személyes vagy hiúsági okból született”. Szerinte a távozásakor minden szabályosan történt, és sem Tarlós Istvánról, sem a városvezetés más tagjáról nem feltételez egy ilyen lejáratási kísérletet, ezért

bizonyára valamiféle megfelelési kényszer, túlbuzgóság állhat a feljelentgetés mögött az új cégvezetés részéről.

 Vitézy azt is kiemeli, hogy miután december 3-án meghozták a döntést a felmentéséről, kb. reggel kilenctől éjfélig volt ideje átadni az évi több mint 150 milliárd forinttal gazdálkodó BKK vezetését, és közben minden fontosabb körülményre felhívni a figyelmet és átadni a folyamatban lévő ügyeket. Ezután pedig egyszer sem kereste a BKK, hogy adjon át vagy semmisítsen meg bármilyen dokumentumot. Válaszát azzal zárja, hogy nem tudja, mi okozza a BKK-nál a „súlyos személyes frusztrációt”, ezért javasolja, hogy „inkább Budapest közlekedési rendszerének fejlesztésére fordítsák a szabad energiáikat”

 De mi lehet a feljelentés alapja?

Információink szerint Vitézy Dávidnál maradt a BKK átadás-átvételi dokumentációjának egyik példánya, ez lehet az az adatvagyon, amire a feljelentés hivatkozik. A dokumentáció vaskos, sok ezer oldal, és az átadott-átvett tárgyaktól kezdve a cég szerződéslistáján, iratlistáján, a projektek, közbeszerzések aktuális státuszán keresztül a szakterületek és vezetők teljességi nyilatkozatáig sok adatot tartalmaz, ami egy 180 milliárdos cég hétköznapi működése során összejön.

Szakértők szerint, ha csak az átadás-átvételi dokumentáció a BKK mostani vezetése által kifogásolt adatvagyon, aminek tulajdonlására hivatkozva feljelentették Vitézyt, az nem biztos, hogy az üzleti titoksértésnek számít. A cégek átadása ilyen módon történik, mindkét félnél marad egy aláírt példány, amiben rögzítették az átadáskori helyzetet.

Megkerestük a BKK-t, ám a cég az ügyről a nyomozás lezárásáig nem ad további tájékoztatást.

Vitézy Dávid a Budapesti Közlekedési Központ megalapításától, 2010. októberétől 2014. december 31-ig töltötte be a vezérigazgatói posztot, menesztéséről a Fővárosi Közgyűlés december 3-án döntött.

Frissítés: Hetekig birkóztak Vitézy belépési kódjáért

A BKK friss közleménye szerint nem az átadás-átvételi dokumentáció miatt jelentették fel Vitézyt, hanem "a teljes elvitt adatvagyon" miatt.

Újabb információink szerint emellett Vitézy még hetekig rendelkezett a BKK rendszerének belépési kódjával, "így bármikor be tudott lépni a rendszerbe, módosíthatott, vagy akár törölhetett benne". Ugyanakkor, mint megtudtuk, az új vezérigazgatónak a nemrég kirúgott informatikai igazgató nem adta át ezeket a kódokat, így Dabóczi Kálmán viszont nem tudott belépni.

Megkerestük Vitézyt, aki azt reagálta, hogy BKK-s igazgatósági tagi jogviszonya megszűnésekor (ez később volt, mint a vezérigazgatói jogviszony megszűnése) minden informatikai eszközt leadott és éjfélkkor a hozzáférése is megszűnt a levelezéséhez, naptárjához, minden BKK-s rendszerhez.

Megtudtuk, hogy a kódvitának az lehetett a lényege, hogy Vitézy távozása után kíváncsiak voltak Vitézy céges levelezésére, ám - az azóta távozott - informatikai igazgató nem adta át a jelszót a személyes adatok védelmére hivatkozva.