Csak elvették a hajléktalanok 11 ezer forintját

2015.02.25. 18:58

A fővárosi közgyűlés szerdai ülésén megszavazta 19 igennel a budapesti hajléktalanok segélyezési rendszerének az átalakítását. Ezeknek az igen szavazatoknak az is a következménye, hogy megszűnik két régi, megszokott segélyfajta:

  • a hajléktalanok lakhatáshoz jutását támogató önkormányzati segély és
  • a rendszeres ellátást kérelmező hajléktalanok önkormányzati segélye.

Az utóbbi nagyon sokakat érint: azt az időszakot segít átvészelni a hajléktalanoknak, amikor már be van adva kérelem valamilyen állami ellátásra (mondjuk nyugdíjra), de a pénzt még nem kezdték folyósítani. Összege havi 11 400 forint, és addig jár, amíg meg nem érkezik az első rendszeres pénz, de legfeljebb tíz hónapig. Ezen a címen 1728 esetben összesen 19 millió 658 ezer forintot fizetett ki tavaly a főváros.

Máricus 1-től, amikor hatályba lép a szerdán megszavazott új rendelet, már senki nem fog ilyet kapni. Akiknek pont erre lenne szükségük, azokon az sem segít, hogy az új segélyrendszerben vannak olyan újdonságok, mint például temetési segély vagy várandós nőknek járó segély.

Az előterjesztés a kétféle régi segélynek a megszüntetésénél arra hivatkozott, hogy erre lényegében törvény kötelezi az önkormányzatot, de mint megírtuk: az Index megkérdezte erről az illetékes minisztériumot, az Emmit, és az ő válaszuk alapján egyáltalán nem volt kényszerhelyzetben a főváros. 

A szerdai ülésen az utolsó napirendi pontok között tárgyalták a segélyügyet. A kétféle segély megszüntetés miatt egyetlen képviselő sem emelt kifogást.

A rövid vitában az LMP-s Csárdi Antal azt tette szóvá, hogy a temetési segély mennyire életszerűtlen. Ez újdonság, olyan hajléktalanok kaphatnák, akik közeli hozzátartozójuk eltemettetéséről kell gondoskodjanak. A segély összege a Budapesti Temetkezési Intézet adatai szerinti legolcsóbb temetés költségének 20 százaléka, 2015-ben legalább 35-40 ezer forint.

Csárdi azt a kérdést tette fel: el tud-e képzelni bárki olyan hajléktalant, akinek van több mint 150 ezer forintja, hogy a temetés fennmaradó részét ki tudja fizetni. Az ülésen erre a szociálpolitikia ügyosztály vezetője azt monda: az egész rendeletet egyeztették a szakmai szervezetekkel, és tény ugyan, hogy egy hajléktalannak nincs ennyi saját pénze, de ilyen helyzetekben a civilek is tudnak pénzzel segíteni.