Nem kerülhetik el a HÉV melletti fák a sorsukat

2015.03.05. 16:49 Módosítva: 2015.03.05. 18:43

Szerdán beszámoltunk arról, hogy olvasónk képei alapján brutálisan megcsonkították a szentendrei HÉV Csillaghegy és Római fürdő között húzódó fasorát. Az illetékes BKV akkor nem válaszolt kérdéseinkre, de most elküldte a fakivágás előzményeit, a fák állapotának vizsgálati eredményeit.

Kivágják őket

Azt vették észre tavaly, hogy a nyárfák nagy része láthatóan kivágásra szorul, ezért a BKV megrendelte a fák vizsgálását.

A szakemberek arra következtetésre jutottak, hogy a fasor állapota olyan mértékben leromlott, hogy kertészeti módszerekkel nem lehet javítani. Az ismételt visszavágással (ez zajlik most) a közvetlen balesetveszély elhárítható, ez azonban nem megoldás a problémára. A gyökérzet és a törzs kritikus állapota hosszú távon a fa kidőlését eredményezheti.

A már most is kritikus állapotú, addigra tovább romló gyökérzet és törzs állapot az esetek nagy részében nem lesz képes a nagy felületű koronára ható szélnyomást ellensúlyozni. A dőlés és törésveszély a jelenleginek a többszöröse lesz.

A vizsgálat ezért a teljes fasor leváltását, más fafajjal történő pótlását javasolja.

Tekintettel a jelentős mértékű tuskógomba-fertőzésre a kivágás és az ültetés között 3 év szünetet célszerű beiktatni és a fertőzés visszaszorítását ez idő alatt meg kell oldani - állapították meg.

Nem kötelesek pótolni

A korábbi megbeszélésen (2014 október 8.) elhangzott, hogy az önkormányzat nem korlátozza a magánterületen (jelen esetben BKV) történő fakivágást, és a kivágás után a BKV nem köteles a fák pótlására sem a jelzett helyszínen, sem máshol - írják.

A fasor kivágatását a BKV várhatóan 2015 első felében tudja elvégezni.

A munkálatok idejéről előzetesen tájékoztatták az önkormányzatot, akik értesítették az érintett lakosságot.

Cserje lehet helyette

A fák kivágásával nagy mennyiségű zöld tűnik el rövid időn belül, ennek pótlásához az önkormányzat ragaszkodik. Ha a tömegközlekedés biztosítása érdekében ez újabb fák telepítésével nem megoldható, akkor azt egy magasabbra növő cserje/bokorsorral javasolják helyettesíteni.

Nem kezelték

A fasor átlagos törzsátmérőből számított átlag életkora 58-60 év. Egy 2010-es fafiatalítás során 10-12 méter magasságban visszavágták a fákat, de a hajtásválogatás, illetve az ismételt sebkezelés elmaradt, ezért mára 30%-uk elhalt. Az akusztikus tomográfos vizsgálat kimutatta a gyökérzetkorhadását a fekete nyár soron és fertőzésre utaló elváltozások is megtalálhatók. Ez e faj esetében különösen veszélyes, mert a tartó-támasztó gyökérzet néhány év alatt képes elkorhadni ezzel is fokozva a kidőlés esélyét.

Az erdészeti feketenyár-kultúrákban kimutatták, hogy ilyen idős korukra a korhadások a fatömeg több mint 25%-át teszik ki, az urbanizált, jelentősen terhelt körülmények között élő fák esetében ez az arány jóval nagyobb.