És tényleg beveszik a török midibuszok a budai várat

2015.03.06. 16:04

A BKK legfrissebb közleménye szerint a cég vezérigazgatója, Dabóczi Kálmán és a Budavári Önkormányzat polgármestere, Nagy Gábor Tamás szentesítette azt a szerződést, aminek köszönhetően az év végéig 16 új, török gyártmányú midibusz érkezik, amelyek a budai várban és környékén közlekednek majd. A Karsan Atak típusú midibusz alacsonypadlós, dízelmotoros, klimatizált, és 40 embert tud szállítani.

ph6u

Ahogy azt a múlt héten már megírtuk, a midibusz beszerzést nagyban elősegíthette, hogy Ahmet Davutoglu török miniszterelnök nemrégiben Budapesten járt. A 16 darab Karsan busz megvételéről tavaly ősszel ősszel írt alá úgynevezett feltételes szerződést a BKK, az I. kerület és a Karsan buszgyártó. A feltételességet az jelentette, hogy a magyar kormány hajlandó-e az üzlet mögé állni és uniós forrást biztosítani rá, vagy sem.

Ez a hajlandóság azonban a török miniszterelnök látogatásáig nem nagyon akart megnyilvánulni, sőt, úgy nézett ki, hogy az üzletet elviszi a Rába-Volvo, amelynek partnere az Orangeways, mint üzemeltető, megnyerte a BKK buszüzemeltetési tenderét. Az Orangewaysnek viszont gondjai voltak a 30 milliós banki biztosíték leszámolásával.

A BKK mostani közleménye szerint az uniós támogatást megítélő Nemzeti Fejlesztési Kormánybizottság pozitívan döntött, tehát elkezdődhet a midibuszok szállítása. A támogatás összege 909 millió forint, amit teljes egészében az Európai Unió biztosít. Az új dízel midibuszokat a BKV fogja üzemeltetni.