Csendben elrohad az elátkozott fürdő

DSC 3659
2015.03.06. 20:24
Nincs előrelépés a főváros legexkluzívabb fürdője ügyében. A főváros és a beruházó öt éve egymásra mutogat, Rác fürdő meg közben fotóink tanúsága szerint csendben lerohad, szétmállik. Három kérdést tettünk fel a vitás feleknek a lassan 10 milliárd forintba kerülő fürdőről, a válaszok tökéletesen mutatják a patthelyzetet.

Megint felszámolási eljárást emlegetnek a céggel kapcsolatban, mennyire igaz ez?

Rác Nosztalgia Kft. (RN): Ez egy rosszindulatú, vagy téves pletyka, hiszen a fővárosi önkormányzattal megállapodásunk van, ami egy hosszú folyamat kölcsönös kompromisszumos eredménye. Meg lennénk lepve, ha ezek után mégis a felszámolást és az azt követő kártérítési procedúrát választaná a főváros, amiben egyik fél sem nyerhet, a fürdő pedig további évekre zárva lesz a látogatók előtt.

Fővárosi önkormányzat (Fö):  Nincs tudomásunk arról, hogy a Rác Projekt kapcsán felszámolási eljárás indult vagy ilyet bárki is kezdeményezett a gazdasági társaság ellen.

Megítélésük szerint hogyan állt elő ez a helyzet, kinek a hibájából?

RN: Felesleges egy ilyen hosszú és bonyolult folyamat előzményeit, felelőseit keresni. Minket csak a végcél érdekel, hogy ez a gyönyörű épület mihamarabb megnyithasson, és használható legyen. 

Fö: A Rác fürdő üzemeltetési joga jelenleg a kizárólag magántulajdonban álló Rác Nosztalgia Kft-nél van a vele 2002-ben kötött szerződés alapján. E 2002-es szerződés szerint a fürdő beindításának joga és kötelezettsége a kizárólag magántulajdonban álló Rác Nosztalgia Kft-t terheli, így ők jogosultak dönteni a komplexum beindításáról. 

Milyen kiutat látnak ahhoz, hogy a fürdő megnyisson, és normálisan üzemeljen?

Hogy nézett ki az új Rác?

Ha érdekli, milyen volt a fürdő 5 éve, akkor kattintson, az Index ugyanis akkor bejárta a komplexumot.

RN: Az önkormányzattal részletesen egyeztetett megállapodást el kell fogadnia a fővárosi közgyűlésnek (vagy a gazdasági bizottságnak), és az aláírást követően áll elő az a tiszta jogi, gazdasági helyzet, ami lehetővé teszi a nyitási folyamat megindítását, finanszírozhatóságát. Ehhez körülbelül 800 millió forintra van szükség, amit a beruházó finanszíroz, de csak jogilag tiszta körülmények között. A nyitási folyamat 5-6 hónapot vesz igénybe, utána, nyár végén, ősz elején használatba lehet venni a fürdőt.

Fö: A fürdő beindításának joga és kötelezettsége a magántulajdonban álló Rác Nosztalgia Kft-t terheli. A főváros a megnyitás érdekében csődegyezséget kötött a társasággal. Az egyezségben foglaltakat a társaság még nem teljesítette.

Időutazás a bölcs káditól az ostoba vitáig:

 • 1560-as évek: a pesti kádi megépítteti a fürdő első épületét.
 • 1864-70: Ybl Miklós tervei alapján bővítik az épületet
 • 1945: a második világháborúban a fürdő megrongálódott
 • 1960-65: műemléki szempontokat figyelmen kívül hagyó felújítás
 • 2001: megkezdik az újabb rekonstrukció tervezését (Dévényi Tamás Ybl díjas építész és csapata)
 • 2001: a főváros (Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Rt., BGYH) és magánszemélyek létrehozzák a Rácz fürdő rekonstrukciójára és üzemeltetésére a Rác Nosztalgia Kft.-t. A főváros beviszi a cégbe az épület alatti telkeket, 1,2 mrd értékben.
 • 2003:  a főváros kisebbségbe kerül a Rác Nosztalgia Kft.-ben, mivel a Valkó Csaba üzletember érdekeltségébe tartozó Rác Beruházó Kft. üzletrész-adásvételi szerződés révén többségi, 75 százalékos irányítást biztosító befolyást szerez a cégben. (A Rác Beruházó Kft. jelenleg a Valkó érdekeltségébe tartozó Vale Invest, és a ciprusban bejegyzett Clairvoyant tulajdonában van.)
 • 2004. A Magyar Fejlesztési Bank 3,26 milliárd forintos beruházási hitelt nyújt a Rác Nosztalgia Kft.-nek, aminek a törlesztését 2007-ben kell megkezdeni.
 • 2007: befejezik a Rác fürdő bontását, a régészeti feltárás, elkezdődik az építkezés 
 • 2008: A nem fizetett törlesztés ellenére az MFB további 2,1 milliárd forintot ad a Rác Nosztalgia Kft.-nek. Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletnek feltűnik a bank nagylelkűsége, vizsgálódni kezd.
 • 2009 október: a Rác fürdő ügyében hűtlen kezelés gyanúja miatt indít nyomozást a rendőrség több önkormányzati képviselő feljelentése nyomán (a nyomozást 2011-ben bűncselekmények hiányában megszüntették)
 • 2010 április: a PSzÁF vizsgálata megállapítja, hogy az MFB sajátos kockázatkezelési gyakorlata alapján a bank kitettsége, és a folyósított hitelek megtérülésének kockázata az eredeti szinthez viszonyítva összességében jelentősen megemelkedett.
 • 2010: per kezdődik a fővárosi tulajdonú BGYH és a Rác Nosztalgia között. A BGYH a hitelezőkkel végrehajtást kér a cégre.
 • 2011: a fürdő elkészül, de a per miatt nem lehet megnyitni.
 • 2012 június: egyezséget köt a BGYH és a Rác Nosztalgia (a BGYH ingatlan résztulajdonjogot ad ingatlanhasználati díjért cserébe)
 • 2012: az egyezség nem tetszik az MFB-nek, és felmondja a Rác Nosztalgia hitelszerződését
 • 2012 október 30: a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) hétmilliárd forintos kárt okozó hűtlen kezelés gyanújával feljelentést tesz a Rác fürdőnek nyújtott sajátos MFB-s hitelek miatt. A nyomozás többször módosított határideje 2015 március 30.
 • 2013 szeptember: a főváros megteszi a második egyezségi ajánlatot: külön helyrajzi számra kerül a Rác fürdő, egy másikra a hotel és megint egy másikra a telek, amin az előbbi kettő áll. A telek és a fürdő a fővárosé marad, a hotel a Rác Nosztalgia Kft. tulajdonába kerül. A cég átvállalja a 7 millárdos MFB hitelt, amit 30 év alatt fizet vissza. A Rác Nosztalgia Kft. nem fogadja el az ajánlatot. 
 • 2014 június: újabb egyezségi ajánlat: a főváros megveszi 200 millió forintért a Rác fürdő 93%-át, a Rác Nosztalgia viszont 30-es hasznosítási jogot kap. 
 • 2014 ősz: A Rác Nosztalgia elutasítja az ajánlatot, a megajánlott 200 millió helyett 2,5 milliárdot kér.
 • 2015 február: felreppen a felszámolás híre, ami egyik félnek sem igazán jó, mert sokat veszthetnek rajta. A fürdő állapota közben folyamatosan romlik.

Megszívták az orrvérzéssel küszködők

Evlija Cselebi, az 1600-as évek nagy utazójának leírásából maradt meg a Rác fürdő vizéről, hogy "ha valakinek az orrvérzése nem akar megszűnni, ebből a vízből az orrába cseppentenek úgy, hogy egészen az agyáig menjen, s a fenséges isten parancsából orrvérzése leáll". Mellékhatás:

De háromnál többször ne cseppentsenek, mert e víz teljesen megszárítja a vért az agyban.

Szintén Cselebi szerint ha fiatal lány orrába cseppentenek a vízből, akkor meg lehet állapítani, szűz-e: ha tüsszent jókedvűen, akkor igen, ha illedelmesen szellent, akkor nem.

Végül Cselebi arról is beszámol, hogy e hévíz iszapját már XVI. században epilálásra használták a nők: „ha nőiességük helyére és ezüst testükre kennek, mindenféle szőrtelenítőszernél jobban tisztává teszi méhük kijáratának kapuját, s azon a helyen egyetlen szőrszálat sem hagy, így az alsó kapuk olyanok lesznek, mint a csillogó kristály.” • Hírek
 • Megtakarítás