Hétfőtől vezető nélküli metrón utazhat

2015.04.10. 09:34 Módosítva: 2015.04.10. 10:04

Utolsó fázisához érkezett a március közepén indult az automata vonatvezérlés tesztidőszaka az M4-es metró vonalán. A jövő hétfőn induló két héten át tartó időszakban a Nemzeti Közlekedési Hatóság, a BKV Zrt. és a rendszerépítő Siemens szakemberei már utasforgalomban is megvizsgálják az emberi irányítás nélküli rendszer működését – konkrétan azt, hogy fennakadások esetén a központi, illetve az állomási diszpécserek milyen gyorsan tudnak megtalálni az automata szerelvényen egy hibát. A vonatokon továbbra is ott lesznek az utaskísérők, de csak bizonyos idő eltelte után avatkozhatnak be, mert az esetlegesen bekövetkező hibák megoldása már a diszpécserek feladata lesz.

Az alapos tesztelés a végleges használatbavételi engedélyhez kell, a szerelvények mozgatását, irányítását a BKK szerint a legszigorúbb, neves hazai és nemzetközi cégek bevonásával zajlott tanúsítási eljáráson átesett és a legmagasabb biztonsági szintnek megfelelő központi automata vonatvezérlő rendszer látja el. Az engedély kiadására az értékelések lezárultával, várhatóan valamikor ez év végén kerül majd sor. Ekkor az ideiglenes vezetőfülkéket is elbontják a szerelvényekről.

Hogy ebből mit érezhetnek az utasok? A közlemény szerint átmenetileg előfordulhat megnövekedett várakozási idő, zsúfoltság, utastorlódás, a lefelé haladó mozgólépcsők rövid időre történő leállítása, illetve, amennyiben azt a tesztek szükségessé teszik, az utasok kiszállítása is a járműből.