Margit körút: a BKK megint kavarja

2015.04.24. 12:48
Szombattól új forgalmi renddel kedveskedik az autósoknak a BKK a Margit körúton a budai fonódó villamoshálózat építése miatt. A Bimbó úton még több kocsinak kell elférni, pedig már most extrém látvány a sok dzsip meg Merci, ahogy a Rózsadombról próbál lecsorogni.

Szombattól új forgalmi rend várja a Margit körúton a Keleti Károly utcai, a Kis Rókus utcai és a Török utcai csomópontokba beérkező közlekedőket. A legbosszantóbb változás, hogy a Keleti Károly utcából a Margit körútra csak egy sávon lehet majd kihajtani, a másik sáv a 4-es és a 6-os villamos vágányfelújításának munkaterülete lesz.

A BKK kéri az autósokat, hogy kerüljék el a Keleti Károly utcát. Mehetnek helyette a párhuzamos Kis Rókus utcán, ahol a korábbi egy helyett két sávon lehet kikanyarodni balra a Margit híd felé, a Margit körútra.

Hogy ne álljon be be teljesen a Margit körút, a Széna tér és az Erőd utca közötti szakaszon megszüntetik az ideiglenes autóbuszsávot. A BKK mellékesen megjegyzi, hogy a Keleti Károly utca új forgalmi rendje miatt a Bimbó úton megnövekedhetnek a közúti torlódások.

Tóth Gergő kolléga helyszíni észrevétele ehhez:

A Bimbó úton eddig is minden reggel 100-150 kocsi hoszúságú sor állt, extrém látvány a sok dzsip meg Merci, ahogy a Rózsadombról próbál lecsorogni. 

A Margit híd felől érkezők a következő meglepetésben részesülnek szombat reggeltől: a Margit körúton a Frankel Leó utca vonalában megcserélik a jelenlegi munkaterületet és az autósok által használható forgalmi sávot. A közúti forgalom a Török utcai csomópont előtt a már megépült új, Frankel Leó utcába vezető villamosvágányokon keresztül hajthat fel a 4-es és a 6-os villamos új vágányára. A villamosvágányon ideiglenesen kijelölt két forgalmi sávon lehet majd balra kanyarodni a Margit körútra a Széll Kálmán tér felé, illetve a jobb oldali sávból a Mecset utcába is be lehet majd hajtani. Az új villamosvágányon csak óvatosan! - figyelmeztet a BKK.

Megkérdeztük a BKK-t, mikor lesz vége a körúti kavarásnak. Nézzük sorrendben:

Május végétől újra jár a 4-6-os villamos a teljes Nagykörúton

A nagykörúti felújítás a tervek szerint 2015 május végén, közelebbről várhatóan 24-én fejeződik be,  akkortól közlekedik a villamos is a Nagykörúton. A Frankel Leó utca és a Török utca térségében a kanyarodó vágányok építése miatt július elejéig további kisebb korlátozások lesznek a közúti forgalomban.

Augusztustól felszabadul a Margit híd budai hídfője

Az autóval közlekedők számára a Margit-híd  budai hídfőnél a híd alatt áthaladó 2x2 sáv járható lesz  várhatóan augusztustól, és lehetőség lesz arra is, hogy az autósok lehajtsanak az alsó rakpartra.

Október végétől járható lesz a Bécsi út

A Frankel Leó utcát és a Bécsi utat várhatóan október végétől visszaadják a közúti forgalomnak.

Az év végétől felszabadul a Bem rakpart

A budai fonódó villamoshálózat építése 2015 év végén fejeződik be, a Bem rakpartot ekkor tudja ismét használni a közúti forgalom.