Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Feléled vagy eltűnik a Normafa kísértetszállója?

2015.05.13. 10:52
Még el se dőlt, mi lesz az elhagyatott normafai Olimpia Hotel sorsa, már politikai kampány része lett. Tátongó offshore-erszényeket, azbesztfelhőket vizionálnak köré politikusok, környékbeli lakosok. Rejtélyes tulajdonosi mozgolódások történnek a háttérben.

Az 1990-es évek közepétől elhagyatottan álló, most már inkább kísértethotelre emlékeztető Olimpia Szálló a XII. kerületi önkormányzat nagyívű tervei kapcsán éledt fel Csipkerózsika-álmából. A kerület elfogadott Normafa-rendezési tervében (amiről a hétvégén tartanak helyi népszavazást) a hotel így szerepel:

Kiemelten fontos az egykori Olimpia Hotel kisajátításának és bontásának kezdeményezése

Már tavaly év végén, az első hírek után mozgolódás támadt a szállót tulajdonló Olimpia Kft. tulajdonosi körében. A Céginfo.hu adatai szerint szeptember 4-én kiszállt a Monaghan Invest Establisment nevű liechtensteini offshore cég, és beszállt az IBUSZ Zrt., valamint az IBUSZ-Investhez köthető Echmea Kft. Egyes vélemények szerint azért volt erre a lépésre szükség, hogy ha elindul a kisajátítás, vagy bármilyen állami-önkormányzati fellépés lesz, akkor ne legyen bősz offshore-lovagozás.

A cégtisztítás azonban nem érte el a célját. A vasárnapi népszavazás közeledtével felerősödő politikai kampányban a Jobbik kezdte el pengetni az offshore-húrokat:

Már a látszatra sem adnak: a Fidesz és a balliberálisok immár kéz a kézben harcolnak a magánérdekeket szolgáló építkezésekért és a közpénzek offshore cégekbe történő pumpálásáért.

– szól a napokban kiadott közlemény.

Tény, hogy az Echmeában közvetve (a tulajdonos résztulajdonosának résztulajdonosaként) benne van a Monaghan, ami egyébként 2002 óta hol megveszi, hol eladja IBUSZ-részvényeit, tehát az IBUSZ tulajdonlásában régóta szerepet visz. Tény az is, hogy az Olimpia Hotelt az 1993-as bukástól kezdve próbálják eladni, sikertelenül. Valamint tény, hogy az önkormányzat valamit tenni szándékozik vele, tehát pénz állhat a házhoz egy veszett ügyben.

Az Olimpia Kft. tulajdonosai:

  • IBUSZ Zrt.
  • Echmea Kft.
  • XII. kerületi önkormányzat (7%)
  • I. kerületi önkormányzat (nem meghatározó arányban)
  • V. kerületi önkormányzat (nem meghatározó arányban)
  • La Quinta Kft., Kálmán Péter volt igazgató (nem meghatározó arányban)

A korábban a kisajátítás mellett kardoskodó hegyvidéki önkormányzat mára azonban visszavett a tempóból. Váczi János alpolgármester szerint még nincs eldöntve a hotel sorsa, el sem indult a kisajátítási eljárás. Nem tudni, hogy lebontják vagy meghagyják egy részét, de elképzelhető az is, hogy nem nyúlnak hozzá. Véleménye szerint még 2-3 év, míg eldől, mi lesz a hotellel.

A Normafa-koncepció, amire 7 milliárd forintot biztosított a kormány, parkolóval számol a szálló helyén. Itt lenne nem messze a Normafa kapuja, ide futna fel a meghosszabbított fogaskerekű, nem messze tőle információs központ lesz. A szálló ingatlana várhatóan felértékelődik, ha nem sajátítanák ki, akkor járna igazán jól a tulajdonosa. Az alpolgármester azonban fontosnak tartja leszögezni: az önkormányzat semmilyen háttértárgyalást nem folytat az ügyben. Nincs beleszólásuk a kisajáítási eljárásba sem, mert azt a kormányhivatal végzi, hatóságként állapítják meg az ingatlan összegét.

A bulizó Alfonzó és a seggre esett énekesnő

Kálmán Péter 1976-tól 1998-ig volt igazgatója az Olimpia Szállónak. Mint mondta, a hotel megnyitásakor zajlott a müncheni olimpia, innen a névválasztás. Az Olimpia az első olyan szálló volt Magyarországon, ahol volt uszoda és szauna, ezért már korán az akkori sportolók kedvenc helye lett. 

A hotel aranykora az átadás után két-három évvel kezdődött, és egészen a nyolcvanas évek végéig, a kilencvenes évek elejéig tartott. Jártak ide a fociválogatott tagja, vezetői, Barótitól Puskás Öcsiig, vízipólósok, például Kárpáti Gyuri, vagy ökölvívók, birkózók. A hotelben gyakran rendeztek divatbemutatókat, konferenciákat, itt laktak például a nemzetközi gazdasági konferenciák delegáltjai a nyolcvanas években.

Nem csak a sportolók és politikusok között volt népszerű a hely, szerették a filmesek, színészek is. Zsüti, azaz G. Dénes György a neves zeneszerző gyakran tért be kirándulásai után, azzal a felkiáltással, hogy „Fiúk, adjatok enni valami jó halat!”, vagy Alfonzó is betért a szállóba egyik szilveszterkor, és elkérve a prímástól a hegedűt, azzal mókázott a vendégeknek. 

Az Olimpiában forgatták a Linda tévésorozat egyes részeit, és itt osztotta a pofonokat Ötvös Csöpiként Bujtor István is. Jártak fel énekesnők, kimittudosok is. A szálló alkalmazottai sokáig emlegették, amikor egy neves énekesnő betértekor nagyon megdicsérte a helyet, hogy milyen szép, majd elcsúszott és a fenekére esett.

1993-ban az Olimpia Hotelt privatizálták, a vevő az IBUSZ volt. Az új vezetés stratégiája nem jött be, megváltozott és csökkent vendégkör. Az addig prosperáló szálló három évig veszteséget termelt, majd bezárt. A tulajdonos többször próbált túladni az ingatlanon, de a magas vételár (1,2 milliárd forint) nem csalogatta a vevőket.

Kálmán Péter nem szeretné, ha lebontanák az épületet. Érdemesebb volna szerinte a felső emeletet visszabontva újraépíteni egy sátortető alatt, és luxusapartmanokat kialakítani benne, úgy hogy az átlag fővárosi és a jól fizető vendég is megtalálja a számítását benne. Így az Olimpia újra a megújult Normafa ékköve lehetne, tette hozzá.

A környékbeliek szállongó azbesztfelhőt vizionálnak

Lapunknál jelentkezett egy közeli lakó, aki a hotel sikertelen eladásánál dolgozó ismerősére hivatkozva azt mondta, hogy az épület tele van azbeszttel, ezért sem tudták eladni. Ezért előre nagyon fél, hogy ha elindul a bontás, elindul a háza felé az azbesztfelhő. Kérdésre, hogy jelezte-e ezt az önkormányzatnak, azt felelte, hogy nem, mert biztos benne, hogy lepattintanák.

Az azbeszt-szállal kapcsolatban megkérdeztük Váczi Jánost, aki határozattan közölte, hogy nem is hallott erről. Sőt, érdeklődtünk Kálmán Péter volt igazgatónál is, aki elmondta: hogyha ilyen veszély lett volna, akkor korábban, az épület belső átalakításánál-bontásánál szembesültek volna vele. De nem szembesültek vele.