Feléled vagy eltűnik a Normafa kísértetszállója?

2015.05.13. 10:52
Még el se dőlt, mi lesz az elhagyatott normafai Olimpia Hotel sorsa, már politikai kampány része lett. Tátongó offshore-erszényeket, azbesztfelhőket vizionálnak köré politikusok, környékbeli lakosok. Rejtélyes tulajdonosi mozgolódások történnek a háttérben.

Az 1990-es évek közepétől elhagyatottan álló, most már inkább kísértethotelre emlékeztető Olimpia Szálló a XII. kerületi önkormányzat nagyívű tervei kapcsán éledt fel Csipkerózsika-álmából. A kerület elfogadott Normafa-rendezési tervében (amiről a hétvégén tartanak helyi népszavazást) a hotel így szerepel:

Kiemelten fontos az egykori Olimpia Hotel kisajátításának és bontásának kezdeményezése

Már tavaly év végén, az első hírek után mozgolódás támadt a szállót tulajdonló Olimpia Kft. tulajdonosi körében. A Céginfo.hu adatai szerint szeptember 4-én kiszállt a Monaghan Invest Establisment nevű liechtensteini offshore cég, és beszállt az IBUSZ Zrt., valamint az IBUSZ-Investhez köthető Echmea Kft. Egyes vélemények szerint azért volt erre a lépésre szükség, hogy ha elindul a kisajátítás, vagy bármilyen állami-önkormányzati fellépés lesz, akkor ne legyen bősz offshore-lovagozás.

A cégtisztítás azonban nem érte el a célját. A vasárnapi népszavazás közeledtével felerősödő politikai kampányban a Jobbik kezdte el pengetni az offshore-húrokat:

Már a látszatra sem adnak: a Fidesz és a balliberálisok immár kéz a kézben harcolnak a magánérdekeket szolgáló építkezésekért és a közpénzek offshore cégekbe történő pumpálásáért.

– szól a napokban kiadott közlemény.

Tény, hogy az Echmeában közvetve (a tulajdonos résztulajdonosának résztulajdonosaként) benne van a Monaghan, ami egyébként 2002 óta hol megveszi, hol eladja IBUSZ-részvényeit, tehát az IBUSZ tulajdonlásában régóta szerepet visz. Tény az is, hogy az Olimpia Hotelt az 1993-as bukástól kezdve próbálják eladni, sikertelenül. Valamint tény, hogy az önkormányzat valamit tenni szándékozik vele, tehát pénz állhat a házhoz egy veszett ügyben.

Az Olimpia Kft. tulajdonosai:

  • IBUSZ Zrt.
  • Echmea Kft.
  • XII. kerületi önkormányzat (7%)
  • I. kerületi önkormányzat (nem meghatározó arányban)
  • V. kerületi önkormányzat (nem meghatározó arányban)
  • La Quinta Kft., Kálmán Péter volt igazgató (nem meghatározó arányban)

A korábban a kisajátítás mellett kardoskodó hegyvidéki önkormányzat mára azonban visszavett a tempóból. Váczi János alpolgármester szerint még nincs eldöntve a hotel sorsa, el sem indult a kisajátítási eljárás. Nem tudni, hogy lebontják vagy meghagyják egy részét, de elképzelhető az is, hogy nem nyúlnak hozzá. Véleménye szerint még 2-3 év, míg eldől, mi lesz a hotellel.

A Normafa-koncepció, amire 7 milliárd forintot biztosított a kormány, parkolóval számol a szálló helyén. Itt lenne nem messze a Normafa kapuja, ide futna fel a meghosszabbított fogaskerekű, nem messze tőle információs központ lesz. A szálló ingatlana várhatóan felértékelődik, ha nem sajátítanák ki, akkor járna igazán jól a tulajdonosa. Az alpolgármester azonban fontosnak tartja leszögezni: az önkormányzat semmilyen háttértárgyalást nem folytat az ügyben. Nincs beleszólásuk a kisajáítási eljárásba sem, mert azt a kormányhivatal végzi, hatóságként állapítják meg az ingatlan összegét.

A bulizó Alfonzó és a seggre esett énekesnő

Kálmán Péter 1976-tól 1998-ig volt igazgatója az Olimpia Szállónak. Mint mondta, a hotel megnyitásakor zajlott a müncheni olimpia, innen a névválasztás. Az Olimpia az első olyan szálló volt Magyarországon, ahol volt uszoda és szauna, ezért már korán az akkori sportolók kedvenc helye lett. 

A hotel aranykora az átadás után két-három évvel kezdődött, és egészen a nyolcvanas évek végéig, a kilencvenes évek elejéig tartott. Jártak ide a fociválogatott tagja, vezetői, Barótitól Puskás Öcsiig, vízipólósok, például Kárpáti Gyuri, vagy ökölvívók, birkózók. A hotelben gyakran rendeztek divatbemutatókat, konferenciákat, itt laktak például a nemzetközi gazdasági konferenciák delegáltjai a nyolcvanas években.

Nem csak a sportolók és politikusok között volt népszerű a hely, szerették a filmesek, színészek is. Zsüti, azaz G. Dénes György a neves zeneszerző gyakran tért be kirándulásai után, azzal a felkiáltással, hogy „Fiúk, adjatok enni valami jó halat!”, vagy Alfonzó is betért a szállóba egyik szilveszterkor, és elkérve a prímástól a hegedűt, azzal mókázott a vendégeknek. 

Az Olimpiában forgatták a Linda tévésorozat egyes részeit, és itt osztotta a pofonokat Ötvös Csöpiként Bujtor István is. Jártak fel énekesnők, kimittudosok is. A szálló alkalmazottai sokáig emlegették, amikor egy neves énekesnő betértekor nagyon megdicsérte a helyet, hogy milyen szép, majd elcsúszott és a fenekére esett.

1993-ban az Olimpia Hotelt privatizálták, a vevő az IBUSZ volt. Az új vezetés stratégiája nem jött be, megváltozott és csökkent vendégkör. Az addig prosperáló szálló három évig veszteséget termelt, majd bezárt. A tulajdonos többször próbált túladni az ingatlanon, de a magas vételár (1,2 milliárd forint) nem csalogatta a vevőket.

Kálmán Péter nem szeretné, ha lebontanák az épületet. Érdemesebb volna szerinte a felső emeletet visszabontva újraépíteni egy sátortető alatt, és luxusapartmanokat kialakítani benne, úgy hogy az átlag fővárosi és a jól fizető vendég is megtalálja a számítását benne. Így az Olimpia újra a megújult Normafa ékköve lehetne, tette hozzá.

A környékbeliek szállongó azbesztfelhőt vizionálnak

Lapunknál jelentkezett egy közeli lakó, aki a hotel sikertelen eladásánál dolgozó ismerősére hivatkozva azt mondta, hogy az épület tele van azbeszttel, ezért sem tudták eladni. Ezért előre nagyon fél, hogy ha elindul a bontás, elindul a háza felé az azbesztfelhő. Kérdésre, hogy jelezte-e ezt az önkormányzatnak, azt felelte, hogy nem, mert biztos benne, hogy lepattintanák.

Az azbeszt-szállal kapcsolatban megkérdeztük Váczi Jánost, aki határozattan közölte, hogy nem is hallott erről. Sőt, érdeklődtünk Kálmán Péter volt igazgatónál is, aki elmondta: hogyha ilyen veszély lett volna, akkor korábban, az épület belső átalakításánál-bontásánál szembesültek volna vele. De nem szembesültek vele.