Koronavírus adatok

2022. jan. 28.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Adél
-3 °C
5 °C

Egyelőre csak a kocsik járnak be a Széllkapun

2015.05.14. 10:55
A bontás második üteme a vége felé jár, a beharangozott szép zöld park helyett azonban parkolót és építőanyag-raktárt láthat kibontakozni a Margit körúton korzózó budai polgár a Széllkapu projekt területén. Még legalább egy évig így is marad.

Halmai Zoltán, a Millenáris Széllkapu Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, a lebontott épületek helyén ideiglenesen egy nyilvános parkoló működik, egy másik része pedig a Széll Kálmán téri munkákhoz szükséges építési anyagok, gépek, és járművek átmeneti elhelyezésére szolgál.

Halmai azt ígéri hogy ez az állapot legkésőbb a park és mélygarázs építésének kezdetéig, azaz terv szerint 2016 II. negyedévéig tart, tehát nem befolyásolja a Millenáris Park bővítésének ütemezését. Az ideiglenes hasznosítás mellett a környék súlyos közlekedési és parkolási gondjainak enyhítése érdekében döntöttek.

A tervek kicsit átalakultak. A területre kiírt építészeti ötletpályázat idején még úgy számoltak, hogy két nagy épület, a M csarnok és a Melegpörgető megmarad. Ezt átírta az idő, mindkét épületet lebontották, annak ellenére, hogy a pályázatok nagy részében bekombinálták a tervezésbe. A park mellé tervezett rendőrségi objektum sincs benne már az elképzelésekben.

Halmai szerint ugyan tavaly a kormány számos szempont mérlegelése után az épületek elbontása mellett döntött, azonban a pályázaton felmerült ötletek közül több is hasznosulhat a park tervezése során. Jelenleg a tervezési program összeállítása folyik, amely a szakmai tartalmat adja majd a tervező kiválasztásához. A kiválasztott tervező konkrét terveit idén év végén tervezik bemutatni.

Most csak annyit lehet tudni arról, hogy mi lesz a lebontott épületek helyén, hogy a projektiroda  a nyugodt pihenést, rekreációt szolgáló zöld park és alatta egy kb. 500 férőhelyes mélygarázs létesítésében gondolkodik, amely a megújuló Millenáris Parkot térben és funkcióban is kiegészíti.

Ha minden jól megy, a parkot 2016 második negyedévében kezdik építeni, és 2017 nyarán adhatják át. Az erre szolgáló forrás azonban még bizonytalan. Ahogy Halmai fogalmazott:

A finanszírozási lehetőségek felkutatásán is intenzíven dolgoznak az illetékesek.  • Vennék
  • Hírek