Mi találtuk ki a BKK-t és a fonódó villamost is

03
2015.05.27. 13:03
A BKV-nak vissza kellene állni a mostani bilikék színről a hagyományos kék-ezüst színezésre, mondta lapunknak adott interjújában a főváros uniós közlekedésfejlesztési tanácsadója, civilben a VEKE (Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület) elnöke. Dorner Lajos beszélt a 3-as metró felújításáról, aminek a 2017-es vizes vébéig be kell fejeződnie, a rozzant HÉV-alagútról, BKK-ról, Vitézy Dávidról.

A korábbi VEKE-s szerepléseken túl az ön neve akkor robbant be a köztudatba, amikor megjelent, hogy Tarlós István tanácsadói listáján szerepel, havi bruttó 800 ezer fizetéssel. Tulajdonképpen milyen posztot tölt be, és hogy került oda?

Nem robbantam én sehova, és messze nem most szerepelek először. Világ életemben rengeteg társadalmi munkát végeztem, a főiskolától kezdve sportszövetségen át a VEKE-ig, ezért méltatlan politikai indíttatású cirkuszba keverni a nevem. A VEKE-vel 2001 óta, lassan 14 éve aktív résztvevői vagyunk a fővárosi közéletnek, ott vagyunk a közgyűléseken, egyáltalán nem újdonság nekem a Városháza folyosóin sem mozogni. Az, hogy státuszban is szerepet vállaljak, a főpolgármester úr ötlete volt, ő próbált engem bevonni a rendszerbe, többször is.

Mikor először?

Már négy évvel ezelőtt is. Tavaly november-decemberben keresett ismét. A főpolgármester úr tudja, hogy az uniós fejlesztési programok a szakterületem, számos testületben voltam-vagyok benne, neki pedig szakemberekre volt szüksége, megkeresett újra. Amúgy az ő 2009 decemberében bemutatott programjához is van valami közöm, hiszen a VEKE javaslatait is beépítette, amelyekben pedig én is sokat dolgoztam. Köszönetet is mondott több civil szervezetnek a program összeállításakor.

Akkor még lehet, hogy köszönetet mondott, de tavaly év végén, Vitézy Dávid kirúgásakor már azt mondta, hogy mindent a főváros csinált, se VEKE-ről, se BKV-ról nem tett említést.

Hogyne, ez az ő programja volt. Ki másé?

Most akkor a VEKE programját építette be, vagy sem?

Nyilván nem csak a miénket. Egy civil szervezet csak örülhet, ha megfogadják azt, amit mond, beépítik a programba, sőt meg is valósítják az elképzeléseit. Tehát igazából ezzel semmi probléma nincs, sőt, büszkék vagyunk rá.

Tehát a főpolgármester kvázi magáévá tette a programot, és ez rendben van?

Korrekten megköszönte a segítséget, beépítette a programjába a javaslatainkat, egyes elemek meg is valósultak, mások pedig tervezettek. A fonódó villamos az például teljesen VEKE-elképzelés volt, sőt maga a BKK is egy „VEKE-találmány”, már abban az értelemben, hogy legyen egy ilyen közlekedésszervező intézmény, és ne a BKV rendelje meg saját magától a szolgáltatást. Nekünk ez teljesen rendben van, azért adjuk a javaslatokat, hogy valaki felkarolja és megvalósítsa azokat.

Oké, visszatérve akkor az eredeti kérdésre: milyen pozíciót tölt most be a Városházán?

Hagyjuk ezt a pozíciót. A városfejlesztési főpolgármester-helyettes, dr. Szeneczey Balázs stábjában a közlekedési projektekkel, kiemelten az uniós közlekedésfejlesztési projektekkel foglalkozom. Többek között azokkal is, amelyeket a VEKE talált ki. Egyébként a főpolgármester úr először nem is ezt, hanem a BKK-t kínálta fel.

Mármint a vezérigazgatói széket?

A BKK vezérigazgató-helyettesi pozícióját, azt, ahol ugyanezekkel a projektekkel kellett volna foglalkozni. Többször is. De én nem fogadtam el.

Miért nem?

Nem akartam, pedig az több pénzzel járt volna. Nem érdekelnek a pozíciók. A szakember a szakértelme és a hitelessége miatt az, aki, a többi nem számít. Túl kötött lenne az élet egy ekkora szervezetben, meg is jegyezte a főpolgármester úr, hogy látom, Lajos, nem bírod a kötöttségeket. Ez jó meglátás, így van, én mindig a magánszférában dolgoztam, nekem az a természetes.

Mikor történt ez?

November végén, még az új vezérigazgató, Dabóczi Kálmán megérkezése előtt. Majd utána is.

Tanácsadói kinevezése óta szokott találkozni a főpolgármesterrel, milyen a kapcsolatuk?

A különböző megbeszéléseken természetesen én is ott vagyok, ha megkérdeznek, elmondom a véleményem, de van, amikor én vetek fel dolgokat. Jelenleg egy korrekt kapcsolatot látok, ami remélem, hogy így is marad, mert fontos projekteket kell révbe juttatni. 

A tanácsadói poszt mellett maradt a VEKE elnöke is. Nem összeférhetetlen, hogy egy szakmai kritikákat megfogalmazó civil szervezet elnöke a végrehajtó önkormányzatnál is dolgozik?

Nem is értem, hogyan merülhet ilyen fel. A civil szervezet nem munkáltató, azt a magunk örömére csináljuk. Senkinek nem vagyok a főnöke sehol. Amikor Győrnek, Pécsnek vagy a Balaton Fejlesztési Tanácsnak dolgoztam, akkor sem volt probléma. Az EPF-ben (European Passengers Federation), amelynek magyar delegáltja és vezetőségi tagja is vagyok, külön gratuláltak. Ott is mindenki dolgozik valahol.

Én ezt a munkát inkább missziónak tekintem. Úgy éreztem, jobb eséllyel valósulhatnak meg az elképzeléseink, ha egészen a megvalósulásig el tudom kísérni a folyamatokat. Tudtam, hogy támadásokat is fogok kapni, megpróbálják kikezdeni a tisztességemet, de bírom a strapát. Ezt a munkát addig fogom csinálni, amíg van értelme, egy perccel sem tovább. Nem az a típus vagyok, akinek az üléspontja határozza meg az álláspontját. A VEKE pedig szerencsére nem csak Budapesttel foglalkozik, három vidéki városban is van tagszervezetünk, ott a vasút, a Volánok, a Balaton, a nemzetközi kapcsolatok, amivel foglalkozunk, annak csak egy része budapesti ügy.

Tarlóst nem kritizálja keményen a VEKE. A főpolgármester jó érzékkel először kivette a VEKE-ből Vitézyt és a BKK vezéréve tette, aztán most a másik vezetőnek, önnek is posztot kínált. Lehet, hogy annak idején Demszkynek is ezt kellett volna tenni, hogy elkerülje a kritikákat?

Ebbe maximum belemagyarázni lehet ezt. A VEKE mindig következetesen ügyeket képviselt, nincs kettős mérce. Abszolút nem érdekelt bennünket, hogy ki valósít meg egy projektet. A fonódó villamosnál azzal vádoltak bennünket, hogy Hagyó emberei vagyunk, csak mert ő ki tudja miért, de támogatta a projektet, amikor meg az éjszakai járatok ésszerűsítését vezettük be, akkor nyilván Demszky tenyeréből ettünk.

Egy civil szervezetnek az aktuális döntéshozóval kell megpróbálnia együttműködni, ami vagy sikerül, vagy nem. A nyilvánossághoz akkor fordultunk, ha a „szolgálati út” nem működött. Nem öncélúan kritizáltunk soha, tizenöt év alatt megértünk már öt kormányt, vagy nyolc minisztert, hét MÁV vezért, hét BKV/BKK vezért, mindenkivel megpróbáltunk együttműködni. Nem gondolom, hogy a tisztességünket magyarázni kellene és megkérdőjelezni sem illik.

Vitézy Dávidot is kritizálták, vele mi történt?

Döntéseit ugyanúgy kritizáltuk, mint akárki másét. Az lett volna a baj, ha neki elnézünk valamit is, amit másnak nem. Nincs kettős mérce.

Fel se merült, hogy a VEKE visszahívja, amikor távozott a BKK-tól?

Kizártnak tartom, hogy visszajönne, de azt is, hogy visszavennénk.

Mitől mérgesedett el így a viszony?

Attól, hogy megszűnt fölötte a kontroll. Az egyesületi és az én személyes, vezetőségi tagi kontrollom is. Amikor egy fiatalember kirepül, és arra vágyik, hogy lerúgja magáról a védőburkot, úgy gondolja, most már nincs szüksége senkire, egyedül is megold mindent, ez történik. Van ilyen, amikor egy csapatból valaki szólózni kezd, és akkor vagy bejön neki, vagy nem. Ez a szakma viszont egy olyan műfaj, amely nagyon csapatmunka, itt a szólózásnak nincs terepe.

Mintha Tarlós Istvánt hallanám, aki ugyanezt mondta, hogy Vitézy ne primadonna legyen, hanem cégvezető.

Nyilván a tapasztalatai hasonlóak. Valójában Vitézy nem bírta kivárni, amíg a lehetőségek eljönnek, mindent azonnal akart, politikai szerepet is. A család mindig is politikusnak szánta. Ez egy determináció. Úgy is viselkedett, mintha politikus lenne, szabályos médiakampányokat folytatott, a végén meg még tüntetést is szervezett maga mellett.

Hmmm. De kanyarodjunk vissza önre. Mit tart most a legfontosabb feladatnak?

Noha nyilván szeretném, ha a VEKE által javasolt projektek lennének ezek, de természetesen a 3-as metró felújítása most a legfontosabb. 

Folyik a járműtender, a szerelvények felújítására, de például az unió új járműveket javasol.

Nem tudok róla, hogy az unió bármit javasolt volna. Hivatalosan pedig akkor mondanak egy projektről bármit, ha az be van hozzájuk nyújtva. Itt pedig még nem tartunk.

De régebben ön is, a VEKE is az új metróvonatok vásárlását tartotta jobbnak.

A VEKE a licencvásárlást és a hazai gyártást gondolja célravezetőnek, ezt továbbra is fenntartjuk. A kormány viszont a felújítás mellett döntött, mert úgy gondolja, az olcsóbb. Majd meglátjuk, hogy a beérkező ajánlatokra az erre szánt 60 milliárd forint elég lesz-e. Mindenki tudja, hogy nem ez a legjobb megoldás, mindenki szeretne vadonatúj metrókocsikat, de most erre van lehetőség. Ezzel 20-25 évre szeretnék megoldani a problémát.

A kocsik csak egy része a 3-as metró problémájának. Mi lesz a többivel, a sínekkel, az állomásokkal, az alagúttal?

Az infrastruktúra felújítását jelenleg rohamtempóban tervezi a Főmterv–Uvaterv-konzorcium. Itt az akadálymentesítés megoldása nehézkes, ami pedig uniós követelmény. Például a mélyállomásoknál, mint a Ferenciek tere vagy az Arany János utca, liftet építeni horror költség lenne. Roppant szűkek a határidők, jövőre el kell kezdeni a kivitelezést.

Erre is megvan a pénz?

A kormányhatározatban 125 milliárd forint szerepel erre a célra. Ehhez hozzájön az önrész, amivel összesen 140-150 milliárd forint lehet a keret. Természetesen még pályázni kell Brüsszelhez ezért a pénzért.

Elég lesz?

Metrót tervezni, építeni nagyon kevesen tudnak. Innentől kezdve az árak fajlagosan sokkal magasabbak. És igen, benne van a kockázat, hogy a kivitelezők annyit kérnek, amennyit akarnak. Főleg, ha sürgetik őket. Ráadásul a munkák közben, 2017 márciusában, a vizes világbajnokság ideje alatt a metrónak járnia kell, ez nehezíti a tervezést. 

Miért?

Mert a vb helyszínét a 3-as metróval lehet majd elsősorban megközelíteni. Az Árpád híd metróállomáshoz egy sétányt építenek, onnan lehet majd besétálni a Dagályhoz. De a 3-as metró problémája maga is gyors megoldást kíván. Szerintem nincs élő ember az országban, aki ne ezt mondaná. 

HÉV-vezető ismerősöm a napokban azt mesélte, hogy a Batthyány téri alagútból kifelé tartva egy nagy döngést hallott a feje felett: ráesett a szerelvényre egy darab beton a födémből. Az alagút állapota itt a fölé tervezett fonódó villamost is veszélyeztetheti?

Mi is féltjük a fonódó kivitelezését a csúszástól. Azt tudtuk mindig is, hogy ez egy problémás rész. Ez az alagút is az 1973-as millecentenáriumra épült, mint egy csomó más közlekedési fejlesztés. A szocialista munkaversenynek a minőség látta kárát, ott van probléma, ahol az egyes állami építőipari vállalatok eltérő technológia alapján épített alagútszakaszai találkoztak. Brutális pénzt tettek akkor a fővárosi közlekedési rendszerbe, de aztán ez a nagy röss elfogyott, és évtizedekig nem történt szinte semmi. Gyakorlatilag ez az egész akkor épített infrastruktúra most rogy a fejünkre.

A HÉV-re is úgy kell majd felszállni a Batthyány téren évekig, mint a 3-as metróra, hogy mikor történik valami katasztrófa?

Ne túlozzunk. Nyáron lesz egy két hónapos vágányzár, aminek a Sziget idejére lesz vége. Ezalatt megerősítik az alagutat, kicserélik azokat a gerendákat, amik nem jók, és a Batthyány téri állomás közepére egy oszlopsort raknak.

Elég lesz így?

A statikus tervezőnek ezt alá kell írnia. Ő a szabadságával felel azért, hogy ott minden rendben legyen.

A Batthyány téri alagúthoz sokáig azért nem nyúltak hozzá, mert arra megy majd az 5-ös metró, majd akkor. Ez az akkor, a VEKE által is dédelgetett M2–Gödöllői HÉV összekötéssel együtt a távoli jövőbe veszik. Nem sajnálja?

Az, hogy mi valósul meg, azt egyelőre nem tudjuk megmondani. Ha megnézzük, hogy 2007-ben az előző uniós ciklus indulásakor mi volt a listán, és végül mi valósult meg, akkor a kettő között szinte zéró egyezést látunk. Azért reméljük, most nem ez lesz, de ezeket a projektlistákat mindig óvatosan kell kezelni. A listára fel is lehet kerülni, meg le is lehet róla kerülni. Kőbe vésve az van, ami már megépült. Pénzügyi okok miatt egy uniós ciklusba csak egy nagyberuházás fér bele. Ilyen volt az előzőben a 4-es metró, ilyen most a 3-as metró, és azután remélhetőleg ráfordulunk a HÉV-ekre, mert azok is nagyon rossz állapotban vannak.

Most három villamosfejlesztés, és a fogaskerekű fejlesztése van azon a nevezetes listán.

Igen, egyelőre ezeknek a tervezése tud indulni, lesznek hozzájuk engedélyes tervek, az biztos. Vélhetően még ebben a ciklusban megépülhetnek. De a főváros listája sokkal több elemű, más projekteket is meg szeretne valósítani, és ha lesz rá lehetőség, akkor azok is sorra kerülhetnek. Az uniós előírások szerinti stratégia 2030-ig szól, abban minden fel van sorolva, ami igényként felmerült.

A buszokkal van mostanában a kevesebb gond, lassan, de biztosan cserélődnek le a régi Ikarusok az újabb példányokra. Van itt is azonban egy kis bökkenő. Régebben mintha a VEKE felszólalt volna a bilikék buszok ellen, a hagyományos kék mellett.

Nem mintha, elég rendesen ki is akadtunk az intézkedésen. Nem csak számunkra a közösségi közlekedés járművei egy város arculatának részei. Budapestnek pedig az 1930-as évek óta ez az egyik védjegye, egyedi, csak erre a városra jellemző. Meg kell nézni az újrafényezett kék-ezüst nosztalgiabuszokat, kitenni a napra, és akkor látjuk milyen is az, amikor egy városképi elem megmutatja magát.

Hiba volt, hogy nem írtak ki szavazást arról, hogy milyen legyen az új buszok színterve. Minden más város élt ezzel. Érezzék magukénak az utasok kívül-belül ezeket a járműveket, akkor sokkal jobban fognak vigyázni rájuk, jobban kötődnek hozzájuk, sokkal szívesebben használják őket. Én biztos, hogy kísérletet fogok tenni arra, hogy ezt a kérdést rendezzük és az új járművek számára modern, de egyben hagyományőrző megoldást találjunk.