Zöld Pardon volt, zöld park lett volna, parkoló lett

2015.06.17. 07:28

Péntek dél, kánikula, Petőfi híd budai hídfő. Ég a napmelegtől a frissen vágott fű sarja, tikkadt közmunkások ülnek jobbra, s balra. Leszállok a bicikliről, és behatolok az egykori Zöld Pardon területére, amit azzal az ígérettel bontottak el 3,5 éve, hogy park lesz a pavilonok helyén, országzászlóval a közepén.

Egy nagy fákkal megszórt rét van a szórakozóhely helyén, aminek a közepét kikoptatták az egyre nagyobb számban beparkoló gépkocsik. Az egyik autónál közterület-felügyelő beszél egy emberrel. Biztos épp megbünteti. Odamegyek, kiderül, hogy csak csevegnek. Megkérdezem, hogy lehet-e itt parkolni? A válasz szerint ahol aszfalt van (egy keskeny csík húzódik az úttól), ott igen. Körbenézve konstatálom, hogy az autók többsége nem az aszfalton áll, de a közterület-felügyelő újra belemerül a beszélgetésbe.

Visszaérve a szerkesztőségbe felhívtam a XI. kerületi önkormányzatot, hogy mit terveznek a területtel, marad parkoló, vagy lehet még valami a három évvel ezelőtt elpufogtatott ígéretekből?

Milassin Levente, az önkormányzat sajtósa rövid tájékozódás után visszahívott, hogy a területen a parkolás teljesen illegális, erről tájékoztatták a közterület-felügyeletet is. Milassin szerint a kerület elkötelezett abban, hogy a Zöld Pardon helyén zöldfelület legyen, sport- és rekreációs céllal. Be is adtak egy pályázatot a fővárosi tematikus fejlesztési program keretében, de egyelőre nem tudni, hogy nyernek-e, és ha igen, mikor lesz a megvalósítás.

Sebaj, három év múlva visszajövök.

Ön szerint mi lesz ott?

A Petőfi híd két lehajtójának hurkában tíz évig két szórakozóhely virágzott, a Zöld Pardon és a Rio. A szórakozóhelyek, főleg a Zöld Pardon nagy port kavart bezárásáról 2011 őszén döntött a kerület, arra hivatkozva, hogy a környékbeli lakókat zavarják a koncertek. A Zöld Pardon átköltözött a Lágymányosi híd lehajtója mellé, vegetált két évig, aztán becsukta kapuit. Tavaly Barba Negra Track néven új szórakozóhely nyílt a Zöld Pardon helyén a Lágymányosi hídnál.  • Hírek
  • Csok