György
16 °C
24 °C

Miniszoknya miatt zavarták le a buszról? Elhiszi?

2015.06.22. 18:53 Módosítva: 2015-06-22 19:00:39

Gyanúsan abszurd történetet közölt a BKV-figyelő blog egy miniszoknyában utazó lányról, akit június 15-én állítólag az ellenőrök és a közterület-felügyelők azért zavartak le a 112-es buszról, mert öltözködése sértette a buszon utazó vallásos csoport érzékenységét. A BKK szerint ilyen eset nem történt. Azért pedig senkit nem lehet leszállítani egy buszról, mert miniszoknyát visel. 

A blog egy olvasói levelet közöl, amit ÁLLÍTÓLAG egy fiatal lány írt. A lány június 15-én délután 2 óra körül szállt fel a a Szent Orbán térnél a 112-es buszra. Miniszoknyát és ujjatlan pólót viselt.  Volt érvényes jegye. Két megállóval később ÁLLÍTÓLAG hat idősebb, hetven körüli hölgy és öt tizenéves gyerek szállt fel. Mindegyikük hosszú ujjú, fekete ruhában és nadrágban volt, fekete, zárt cipőben.

Az egyik idősebb hölgy ÁLLÍTÓLAG  odament a lányhoz, hogy szálljon le a buszról, mert az öltözéke megbotránkoztatja őket. A lány erre átült a legelső ülésre, hogy a  csoport ne lássa. Azonban ide is utána ment két nő, hogy így is zavarja őket, sőt ÁLLÍTÓLAG le is kurvázták a lányt.

A levél szerint a BAH-csomópontnál ellenőrök és közterület-felügyelők szálltak fel. ÁLLÍTÓLAG az egyik közteres ezután arra kérte a lányt, hogy szálljon le, mert a megjelenése sérti a társaság vallási nézeteit. A lány nem akart leszállni, hiszen volt jegye.

Ezután  ÁLLÍTÓLAG  a másik közteres és még két jegyellenőr azt magyarázták neki, hogy ha az utazóközönséget zavarja egy utas megjelenése vagy viselkedése, akkor kizárható az utazásból. ÁLLÍTÓLAG azt bizonygatták neki, hogy tizenegy ember tett ellene panaszt, és ha nem száll le, hatósági intézkedést fognak foganatosítani ellene. Miután ekkor már az egész busz a lány ellen volt, inkább  leszállt a következő megállóban.  ÁLLÍTÓLAG ez történt.

Most nézzük meg a BKK reakcióját:

"A BKK Zrt. kivizsgálta az esetet, és megállapította, hogy 2015. június 15-én, hétfőn nem teljesítettek szolgálatot közterület-felügyelők a budapesti tömegközlekedési eszközökön a jegyellenőri csoportok mellé beosztva, és a megjelölt napon és időpontban a 110-112-es autóbuszokon jegyellenőrzést végző két jegyellenőr sem tud az esetről.  A jegyellenőrök elmondása szerint a múlt hét hétfőjük konfliktusmentesen telt. Mint elmondták, nem keveredtek vitába sem miniszoknyás női utassal, sem fekete ruhát viselő, idősekből és kiskorúakból álló (vallási) csoporttal, illetve nem is találkoztak aznapi munkavégzésük során a leírásnak megfelelő személyekkel."

A BKV még kérdésünkre idézte a vonatkozó szabályokat:

  • az nem utazhat a buszon, aki botrányosan viselkedik, vagy más módon a többi utast magatartásával zavarja.
  • tilos a járműveken botrányosan vagy illemsértő, jogszabályba, az Üzletszabályzatba vagy az utazási feltételekbe ütköző módon viselkedni
  •  tilos a BKV járművein ittasan, bódultan vagy szennyezett ruhában utazni
  • nem utazhat az, aki ruházatával, poggyászával, illetve magatartásával vagy más módon a járművet, utastársai ruházatát vagy az utasok poggyászát beszennyezheti.
  • az ellenőrök legfeljebb felszólíthatják az ilyen utasokat arra ,hogy szálljanak le, de semmilyen más eszközzel nem kényszeríthetik az utast
  • aki miniszoknyát és ujjatlan pólót visel, az nem sért semmilyen szabályt.