A főváros különleges jogokat garantál a vizes vébé résztvevőinek

2015.06.23. 11:39
Megköszönte a főváros a kormánynak, hogy átvállalja a BKV 52 milliárdos adósságállományát, átadta a vizes vébé alkalmából a Dagály fürdő tulajdonjogát az államnak, felkérte a kormányt, hogy segítsen rendezni a BKV forráshiányát, valamint garanciát vállalt számos kedvezményre a vizes vébé résztvevőinek a fővárosi közgyűlés. Mindezt egy kalap alatt.

A fővárosi közgyűlés köszönetét fejezte ki a magyar államnak (Gy. Németh Erzsébet DK-s képviselő szavaival élve: hálaimát rebegett Orbánnak) a BKV 52 milliárd forintos adósságállományának átvállalásáért. Egy füst alatt döntött arról is, hogy a Dagály fürdő tulajdonjogát átadja az államnak a 2017-es úszó-, vízilabda-, műugró-, műúszó- és nyílt vízi világbajnokság gördülékeny megrendezése érdekében.

A két lépés úgy függ össze, hogy korábbi megbeszélések szerint a főváros az adósságállomány átvállalásáért cserébe adta volna a fürdőt. Ám ez megváltozott, amit Tarlós rögtön szóvá is tett, mivel a BKV finanszírozásának rendezése kimaradt a pakkból. Végül az előterjesztésben a főváros felkérte a kormányt, hogy rendezze a finanszírozási hiányt is, mert alsó hangon 20-25 milliárd forint hiányzik a budapesti tömegközlekedés büdzséjéből, az idei évi hiány pedig ebből 15 milliárd forintot tesz ki.

Emellett arról is szavaztak a képviselők, hogy Budapest (más vébérendező városokhoz hasonlóan) garanciát ad a vébé idejére:

  • a vébéhez kapcsolódó ünnepségek közterületi engedélyére
  • bizonyos közterületek használatba adására (a biztonságos lebonyolítás érdekében)
  • engedély bizonyos forgalomkorlátozás alatt álló utak használatára (a biztonságos lebonyolítás érdekében)
  • ingyenes tömegközlekedésre a vébé akkreditált résztvevőinek
  • igény esetén speciális forgalmi sáv fenntartására akkreditált járműveknek
  • a vébéhez tartozó hajók szabad dunai közlekedésére