Úttörő utcából Úttörő utca: kacifántos utcaátnevezés Újpesten

2015.06.25. 18:21 Módosítva: 2015.06.25. 18:35

Az újpesti önkormányzat mai ülésén átnevezte az Úttörő utcát, mert a Magyar Tudományos Akadémia 2013. áprilisi állásfoglalása alapján az Úttörő utca nevet közterületi elnevezésként nem javasolt használni. Az utca új neve Úttörő utca lett. 

Maradt tehát az utca régi neve, de most mást gondolnak mögé, mint 1974-ben, amikor a fővárosi tanács átnevezték az Új Úttörő közt Úttörő utcává, kommentálta döntést az Indexnek Wintermantel Zsolt polgármester.

Az előterjesztés indoklása pedig így szól:

"Az utca elnevezését indokolja a mindenki számára pionír szó, amelynek magyarítása az úttörő. A pionírok valóban utat törő emberek voltak a szó valódi és átvitt értelmében. A katonaságnál az utászok, vagy azok a telepesek, akik utat törve az ismeretlen vidéken, a vadonban, a civilizáció terjedésének éllovasai voltak.

Úttörők azok is, akik a tudomány, a művészet vagy a társadalom terén hoztak, teremtettek valami újat, nyitottak utat új irányzatoknak, gondolatoknak, eszmeiségnek. Újpest is büszkélkedhet ilyen pionírokkal. Úttörő volt ebben az értelemben Károlyi István, Semsey Aladár, Aschner Lipót, Lőwy Izsák, vagy Ugró Gyula is."

Az utca régi-új nevéről a fővárosi közgyűlés hivatott dönteni. A főváros várhatóan szeptemberben tárgyalja a kacifántos újpesti javaslatot.