Hová tűntek a csikkgyűjtők a kukákról?

2015.07.24. 14:22

2 a 10-ből: ilyen arányban találtunk kis fém csikkgyűjtő tartályt az utcai szemeteskukákon, amikor az Index óbudai szerkesztősége környékén elindultunk tesztelni azt az olvasói elméletet, mely szerint eltűntek a csikkgyűjtők a budapesti kukákról. Pedig igény volna rájuk: ahol nincsenek, a csikkek a műanyag kukák peremén sorakoznak, amíg a szél le nem fújja őket a földre, és a földre esés még a jobbik eset, ha netán nem aludt volna még ki tökéletesen a parázs.

Megkérdeztük a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.-t, tényleg igaz-e, hogy úgy általában sokkal kevesebb utcai szemetesen van most cigarettacsikk-tartó, mint korábban, és ha igen, mi ennek az oka.

Egy hatályos fővárosi rendelet tiltja a közösségi közlekedési megállókban a dohányzást, ezért ezeken a helyeken a tartályokon nincs csikkgyűjtő

– választolta az FKF. A megállókban 2011 februárjától tiltották be a cigarettázást, ezek szerint azóta fokozatosan tűntek el a csikkgyűjtők, amelyek fölöslegessé váltak volna, ha a budapestiek tényleg mind betartanák a szabályokat.

Az FKF hozzátette, hogy természetesen találkoznak vandalizmussal is, a megrongált tartályokat pótolni szokták, ami éves szinten milliós költséget jelent a társaságnak.

Budapesten egyébként csak az FKF Zrt. 11 ezer darab narancssárga és zöld műanyag utcai hulladékgyűjtőt telepített, és ebben a számban még nincsenek is benne azok, amiket a kerületi önkormányzatok és a Főkert Zrt. tett ki.

Csikkgyűjtős kukákból nem mindenhol van egyformán kevés: a nagykörúton megismételt miniteszt például sokkal jobb eredményt hozott, mint az óbudai: ott 10-ből 8 szemetesen volt fémtartály.

Frissítés:

Cikkünk megjelenése után írt egy olvasónk, hogy ő is levelezett már az ügyben korábban az FKF-fel és a Fővárosi Önkormányzattal. A járókelő.hu oldalon meg is jelent februárban az FKF Zrt. válasza. Ekkor is a megállókban dohányzást tiltó rendelet életbe lépésére hivatkoztak. Azt írták, hogy az önkormányzat illetékeseivel egyeztetve született döntés arról, hogy "a tiltás tudatosítását oly módon is segítsük, hogy a megállókban elhelyezett több mint 4000 db. hulladékgyűjtőnkről távolítsuk el a csikktartót, illetve az ilyen tartályokat csikktartó nélküliekre cseréljük."

A februári FKF-válaszban arról is szó volt, hogy lakossági észrevételek alapján vizsgálták, nem lehetne-e a megállók 5 méteres körzetén kívül, de még a közelükben felszerelni csikkgyűjtős kukákat. A felmérés 4812 edény helyére terjedt ki, az eredményt elküldték az önkormányzatnak, mert "a kihelyezéseknek hatósági engedélyekkel, műszaki kérdésekkel, finanszírozási és kapacitásbeli döntésekkel kapcsolatos vonatkozásai is vannak." 

Ön szerint szükség lenne több csikkgyűjtőre?