Mégis, miért nincs áram másfél napja több helyen?

DSZZS20150818004
2015.08.19. 13:07 Módosítva: 2015.08.19. 15:14
Hazavágta a hétfői apokaliptikus vihar a fővárosi áramszolgáltatást: Budapest egyes részein hétfő óta nincs áram, és pontosan nem is lehet megmondani, hogy mikor kapcsolják vissza, mivel ez a talajvíz apadásának gyorsaságától függ. Az áramkimaradás miatt a közvilágítás és a közlekedési lámpák sem üzemelnek a város több pontján, ráadásul pont az egyik fő közlekedési csatorna, a Nagykörút mentén található a legtöbb érintett rész.

Az elmúlt 120 évben nem zúdult ilyen mennyiségű csapadék ilyen rövid idő alatt Budapestre

– mondta el Boross Norbert, az Elmű szóvivője, aki szerint tudomásul kell venni, hogy még egy ekkora város sem lehet felkészülve ilyen típusú katasztrófahelyzetre. Az esővíz mennyisége akkora volt, hogy a csatornarendszer egyszerűen nem volt képes elvezetni. Budán ez csak átmenetileg okozott problémát, Pesten viszont beszivárgott a talajba, és alulról eláztatta a házak pincéit, ahol az áramszolgáltatásért felelős transzformátorok találhatók.

A transzformátorokat nem lehet máshova áthelyezni, mivel a villamos vezetékek a városban a föld alatt mennek, ráadásul nagyméretű, a földdel közvetlenül érintkező gépekről beszélünk, amelyeket nem tudunk teljesen vízhatlanná tenni

– nyilatkozta Boross Norbert. Jó hír viszont, hogy a transzformátorok automatikusan lekapcsolnak, ha vízzel érintkeznek, így legalább emberéletet nem veszélyeztetnek. Most is ez történt: a helyszínen dolgozó szakemberek szerint az infrastruktúra kevés helyen ment tönkre, ahol még mindig nincsen áram, ott arról van szó, hogy a ház pincéjében jelenleg is áll a víz, ezért nem tudják visszakapcsolni a gépeket. 

A katasztrófavédelem segítségével a legtöbb helyről kiszivattyúztuk a vizet, de vannak olyan városrészek, ahol a szivattyúzás többet ártott, mint használt, ezért abbahagytuk. Itt arra várunk, hogy magától elszivárogjon a talajvíz. 

Boross a Nagykörút egyes részeiről és az onnan nyíló mellékutcákról beszél. Itt állítólag a speciális környezeti adottságok miatt nem tudták eddig megoldani a problémát. A körút alatt egy homokos talajú Duna-holtág található, ezen a részen hiába szivattyúztak, mert ennek hatására még több víz jött fel, ami visszapótolta az eltávolított mennyiséget. Nem véletlen tehát, hogy a körút mentén mostanában nem lehetett szivattyúzóautókkal találkozni, itt a szolgáltató arra vár, hogy a természet elvégezze a munkát, utána vissza tudják kapcsolni az áramot. Az apadás szerencsére magától is jól halad, így remélhetőleg a hosszú hétvégére nem maradnak lakások áram nélkül.

Jó esetben akár már ma este megtörténhet, de biztosat nem tudunk mondani. Ami biztos, hogy onnantól számítva, hogy lement a víz, egy-két órán belül lesz áram is.

Közvetlenül a vihar után egyébként 45 ezer otthonban nem volt áram, de a legtöbb helyen csak rövidebb kimaradásról volt szó. Szerda délre sikerült ezer környékére csökkenteni az érintett lakások számát, ez persze sovány vigasz azoknak, akiknél már a második napja nem működik semmilyen elektronikus berendezés. A legnagyobbat a VI. és a VII. kerületiek szívtak, de az V., VIII. és XIII. kerületben is akadtak részek, ahol több mint egy napig nem volt áram, vagy akár még most sincs. A legsúlyosabban érintett részek az Erzsébet körút mentén a körúton belül, az Almássy tér környékén, a Rökk Szilárd utcában és környékén, a Cserhát utcánál találhatók – ez nem azt jelenti, hogy egész utcákban nincsen áram, minden ház egyedi eset. 

„A Tátra utca–Balzac utca sarkon egy napig tartott az áramszünet, anyámék a mélyhűtő egyik felét kimenekítették rokonokhoz, a másik fele kuka” – meséli egy kollégánk.

A legizgalmasabb az volt, hogy a kapu beengedőrendszere is árammal megy, így most mindenki keresgélte a kulcsot, hogy ki tudjon jutni. 

Ahol lehet szivattyúzni, ott sem feltétlen gördülékeny a helyreállítás, mivel sok a bajba jutott ház és kevés a szivattyú. Egy másik, a Keleti pályaudvarnál lakó munkatársunknak például azt mondta a közös képviselője, hogy tegnap este az Elmű arról tájékoztatta: még 2-3 napba is beletelhet, mire visszakapcsolják náluk az áramot, mert addigra jutnak el hozzájuk a katasztrófavédelem autói, így a hosszú hétvége egy részére mindenképpen villany nélkül maradnak. Kollégánknak egy komplett, a hűtőben tárolt nagybevásárlása bánta a szolgáltatás szünetelését. 

Boross Norbert a lakossági tájékoztatással kapcsolatos kérdésünkre azt mondta, hogy az érintett házak lakóira célzott, közvetlen kommunikáció nem volt az Elmű részéről, viszont ha felhívták az ügyfélszolgálatot, akkor kaptak tájékoztatást, illetve úgyis az összes újságban erről volt szó az elmúlt napokban. Olvasóink közül ugyanakkor többen azt írták, hogy az Elműt csak nehezen tudták elérni, és nem kaptak kielégítő információkat a helyzetről. Egy Kálvin térnél lakó olvasó írja:

Még mindig nincs a házunkban áram, a diszpécser telefonon azt mondta, hogy nem is tudják, mikor lesz, először azokon a helyeken dolgoznak, ahol a miénknél nagyobb és sürgősebb problémák vannak. Az Elmű vagy a Katasztrófavédelem kiadhatna már egy normális tájékoztatást!

Az áramszünet miatt nem üzemelő közlekedési lámpák több fő csomópontban is káoszt okoztak, a Blaha Lujza téren a Rákóczi út és a Nagykörút találkozásánál például napok óta rendőr irányítja a forgalmat, de az is csak napközben. Tegnap éjfél körül még lámpával is életveszélyes mutatvány volt az arrafelé biciklizés, pláne, hogy a sima közvilágítás sem működik. Az áramszünet sok helyen a riasztókat is aktiválta, így a lámpák hiánya miatt dudáló autósok zaján kívül a riasztóvijjogástól sem tudnak aludni sokan:

A Dózsa György út és az István utca sarkán kedd este 9 óra körül 2 percre visszajött az áram, ami pont arra volt elég, hogy bekapcsoljon a környék összes riasztója, hajnali 3-ig jeleztek is kitartóan

– írja egy másik olvasónk. A riasztós probléma nem egyedi eset, egy másik levél arról számol be, hogy a Váci úton 12 órája folyamatosan szólnak, és állítólag már lincshangulat van.

Boross Norbert Elmű-szóvivő egyébként az Indexnek elmondta, hogy azok,

akiknél 24 óránál tovább szünetel a szolgáltatás, 5000 forintos kártérítést kapnak,

amelyet bankszámlára utal a szolgáltató, vagy a postán lesz átvehető. Ez persze nem bemondásra megy, az Elmű saját adatai alapján osztja majd a pénzt. Az 5000 forint persze több, mint a semmi, de azért az is valószínű, hogy egy átlagos mélyhűtő tartalma ennél nagyobb értéknek feleltethető meg, nem is beszélve az egyéb okozott kellemetlenségekről.

A hűtő kijelzője szerint a sima hűtőben +17 fok, a mélyhűtőben +3 fok van. Nem merjük kinyitni az ajtaját, semmiképpen sem szeretnénk találkozni egy kifelé mászó párizsival 

– írja egy VII. kerületi Index-olvasó, aki szintén hétfő este óta élvezi a nomád életmód szépségeit. 

Sok helyen a vizet is villanybojlerrel melegítik, nem beszélve a mosógépről, kapucsengőről, számítógépekről, telefonok töltéséről és még sorolhatnánk. Ráadásul az elektronikus eszközök az áramingadozás miatt károsodhatnak is, emiatti kárigényünket azonban nem közvetlenül az Elműhöz, hanem annak villamoshálózati engedélyeséhez, az Elmű Hálózati Kft.-hez kell bejelentenünk – erről a Budapesti Békéltető testület tájékoztatta az MTI-t.

Az 5000 forintos összeg annak fényében egyébként nem tűnik túl nagyvonalúnak, hogy ha valakinél kikapcsolják az áramot, akkor 17 ezer forintos visszakapcsolási díjat kell fizetnie (az ezzel kapcsolatos ügyintézés kálváriájáról nem is beszélve). 

Az egyszeri 5000 forintos kötbérnél többet azonban nem adnak, mivel a szóvivő szerint a szolgáltató nem tehet a kialakult helyzetről. A mostani probléma sokkal inkább a város adottságaiból és a mostani extrém időjárási helyzetből adódik, amelyre senki nem volt felkészülve, viszont szerencsére nem is túl gyakori. 

Más kérdés, hogy az éghajlatváltozás (amely Magyarországon a világátlagnál nagyjából másfélszer gyorsabban zajlik) egyik leglátványosabb és már manapság is érzékelhető következménye éppen az, hogy bár a csapadék mennyisége nem változik jelentősen, az eloszlása sokkal rendszertelenebbé válik.

Ennek következtében hosszabb aszályos időszakok után

gyakrabban fordulhatnak elő a hétfőihez hasonló, brutális viharok, amikor akár többhavi átlagos esőmennyiség egy este alatt zúdul a nyakunkba.

Úgy tűnik, az áramszolgáltatás ilyen esetekre egyáltalán nincs felkészülve.