Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Tarlós: nem véletlen, hogy Erős Pistának nevezték el a paprikát

2015.10.02. 12:59

A Széll Kálmán tér felújítása három hónapot csúszik a közbeszerzési eljárás elhúzódása miatt - erről és emellett a fővárosi fejlesztésekről, a Mahir Cityposter szerződésről és a leendő Moszkva térről, valamint a dugódíjról beszélt Tarlós István szokásos kétheti sajtótájékoztatóján.

A Széll Kálmán tér felújításának három hónapos csúszását Tarlós István a közbeszerzési eljárás elhúzódásával magyarázta. Nem a munka húzódott el, hanem az közbeszerzési eredményt támadták meg, ezért a csúszás.

Eredetileg két nyáron és egy télen keresztül ment volna a munka, most az a változás, hogy egy nyáron és két télen át dolgoznak majd.

– közölte. A BKK nem mondott le a kötbérrről. A felújítás a tervek szerint december 13-án érne véget, ehhez képest várhatóan február végéig még számolni kell a dugókkal a téren.

Dugódíjügyben és a BKV támogatásával kapcsolatban a kormány még nem válaszolt a főváros két hete elküldött javaslataira. Amit eddig tudni lehet: elképzelések szerint a megyei matricához hasonlóan Budapesten is lenne egy 5000 forintos éves matrica, valamint lenne egy belső zóna is, ahol további dugódíjat kellene fizetni. A zóna határát, a díj nagyságát még nem tudni. Ahhoz, hogy dönteni lehessen a dugódíjról, először az azt tiltó törvényt kellene annullálni. 

Tarlós hosszasan fejtegette a főváros Mahir Cityposterrel kapcsolatban hozott döntését, miszerint Simicska Lajos cégét felszólították, hogy a szerződés teljesítetlensége miatt az év végéig bontsa le az összes hirdetőoszlopát. Tarlós világossá tette: a szerződést azért mondják fel, mert a cég nem teljesített, de a nagyobb baj az a 2006-ban kötött szerződéssel, hogy súlyosan előnytelen a fővárosnak.

A főpolgármester felidézte, hogy a 2006 március döntést 37 mszp-szdszes szavazattal hozták meg, s bár hét fideszes támogatta, kilenc ellenezte azt. Kérdésünkre, megkérdezte-e az (általa ismert és még elérhető) igennel szavazó fideszeseket, hogy miért szavazták meg az előnytelen szerződést, elmondta hogy nem.

Kocsis Máté, a főpolgármester önkormányzati és rendészeti tanácsnoka arra a kérdésre, hogy miért most (Orbán Viktor és Simicska Lajos összeveszése után) ment neki a főváros Simicska cégének, úgy válaszolt, hogy a mindegy a főváros szempontjából, hogy a miniszterelnöknek és Simicskának milyen a viszonya. Hozzátette, számoltak azzal, hogy lehet egy ilyen következtetés, de ez csak egyszerű szerződés-felülvizsgálat volt, amit több reklámcégnél is elvégeztek.

A fővárosi fejlesztésekkel kapcsolatban új elem, hogy az önkormányzat javaslatot tesz a Budapest Közfejlesztési Tanács felállítására. (Azért nem Közmunkatanács lett a neve, nehogy valaki azt higgye, hogy közmunkásokat akarnak foglalkoztatni.) Tarlós kijelentette: az uniós forrásokra a legfelkészültebb kezdeményezett Budapest.

Határozott ember vagyok, nem véletlen, miért nevezték Erős Pistának a paprikát, de a moszkvai polgármestert nem tudom akarata ellenére idehozni.

– ezt azzal kapcsolatban mondta a főpolgármester, hogy a moszkvai főpolgármester Budapestre látogatása csúszik. Tarlós orosz kollégájának budapesti látogatásán fog ugyanis eldőlni, hogy hol lesz a fővárosban az új Moszkva tér.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?