Mondja meg, merre járjon a villamos!

2015.10.27. 18:08

November 10-ig itt lehet véleményezni a budai fonódó villamoshálózat bevezetése utáni forgalmi változásokat. A várhatóan az év végén, jövő év elején átadandó fonódóval új, átszállásmentes villamoskapcsolat jön létre Észak-, Közép- és Dél-Buda között.

A tervek szerint hamarosan így járnának a budai villamosok:

  • A 17-es villamos a Bécsi út/Vörösvári út végállomástól a korábbinál hosszabb útvonalon a Széll Kálmán téren, az Alkotás utcán, a Villányi úton és a Fehérvári úton át egészen a Savoya Parkig közlekedik majd.
  • A 19-es és a 41-es villamos útvonala észak felé lesz hosszabb: mindkét járat Óbudára viszi majd az utasokat jelenlegi dél-budai végállomásáról.
  • A 18-as villamos útvonalát a BKK a Savoya Parktól a Krisztina körúton át Hűvösvölgyig hosszabbítja meg. A járat csak hétköznap a reggeli és a délutáni csúcsidőben jár majd.
  • Újraindul a 2008-ban megszűnt 56-os villamos: a járattal újra a Városház tér–Fehérvári út–Krisztina körút–Széll Kálmán tér–Hűvösvölgy út útvonalon lehet majd utazni. A járat csak hétköznap a reggeli és a délutáni csúcsidőben jár majd.
  • Hűvösvölgyből hétköznap napközben, késő este, valamint a hétvégén az 56A jelzésű villamossal lehet utazni, amely a Móricz Zsigmond körtér M végállomásig közlekedik majd.
  • A BKK a 61-es villamos útvonalát is meghosszabbítja: végállomása a Móricz Zsigmond körtéren lesz, a 47-es villamossal közös megállóban.

A buszvonalakon ezeket a változtatásokat tervezik:

  • Az Óbuda és a Batthyány tér M+H közötti jelenlegi buszforgalmat a budai fonódó villamoshálózat megépülésével a kötöttpályásként gyorsabb, kényelmesebb villamosok váltják ki. Ezért jelentősen módosul a Kolosy tér és a Margit híd, budai hídfő között közlekedő járatok forgalma, de Újbudán és a Belvárosban is lesznek változások.
  • A 86-os busz szerepét a villamosok mellett Óbudán az új 9A busz, Újbudán pedig a 7-es busz veszi át. A 9A járat a Kiscelli utca és a Nyugati pályaudvar M között sűríti majd a 9-es busz közlekedését.
  • A 160-as busz Békásmegyerről és a 260-as busz a Virágosnyereg úttól jelenlegi útvonalán csak az Óbudai rendelőintézetig közlekedik, onnan a Vihar utcán át a Bogdáni úti buszvégállomásig viszi majd az utasokat.
  • A 29-es busz útvonalát a BKK a 134-es busz útvonalával összekötve meghosszabbítja, a járat Hűvösvölgytől Békásmegyerig közlekedik majd, így Észak-Buda felől is elérhetővé válik a budai fonódó villamoshálózat, aki Dél-Budára igyekszik, annak pedig változatlanul mindössze egy átszállásra lesz szüksége. A járat a Római úti lakótelepet is kiszolgálja majd.
  • A 34-es busz útvonala is módosul, a tervek szerint a mainál nagyobb részben szolgálja ki a Pók utcai lakótelep környékét.
  • A 10-es út nyomvonal-módosításához kapcsolódóan a 218-as busz a jövőben a Pomázi út–Aranyvölgy utca–Bécsi út útvonalon halad majd, elkerülve a Kocsis Sándor úti vasúti átjárót. A busz a Váradi utca és a külső Bécsi út közötti közvetlen kapcsolat fenntartása érdekében a Váradi utcán át közlekedik.

A 7-es és a 33-as buszcsaládon is lesznek változások, a BKK ezt is egyeztetésre bocsátja, véleményezni itt lehet>>>