Szmogriadót rendeltek el Budapesten

2015.11.04. 06:05

Elrendelte a fővárosban a szmogriadó úgynevezett tájékoztatási fokozatát a szálló por magas szintje miatt Tarlós István főpolgármester, írta tájékoztatójában a Főpolgármesteri Hivatal.

Az intézkedésre azért volt szükség, mert a szálló por légszennyezettségi szintje a budapesti mérőállomásokon két egymást követő napon meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket, és a meteorológiai előrejelzések szerint szerdán jelentős javulás nem várható.

A tájékoztatási fokozat azon légszennyezettségi szint küszöbértékének meghaladását jelenti, melynek rövid idejű hatása veszélyt jelent a lakosság egyes különösen érzékeny − gyermekek, időskorúak, krónikus betegek − csoportjaira.

A szakemberek azt ajánlják, hogy elsősorban a veszélyeztetett népességcsoportokba tartozók kerüljék a jelentős gépjárműforgalom által érintett tereket, útszakaszokat.

A tájékoztató szerint a rendkívüli légszennyezettségi helyzetek kialakulásában a helyi kibocsátásoktól függetlenül fontos szerepet játszanak a kedvezőtlen meteorológiai viszonyok: az őszi, téli időszakban gyakrabban előforduló gyenge vízszintes és függőleges irányú légköri átkeveredés, a viszonylag gyakori szélcsendes időszakok, illetve az 5 km/h alatti szélsebesség.