Tud-e nemet mondani a Belváros 66 millió forintra?

2015.11.04. 17:17

A napokban újabb ingatlanok eladásáról döntött az ötödik kerület képviselő testülete. Az egyik egy Deák téri, 237 nm-es lakás, amit annak bérlője, a dr. Sándor ügyvédi iroda vehet meg. Az irodát vezető Sándor Sz. Zsolt ügyvéd gyakran dolgozik a Belvárosnak.

És az önkormányzat egy váratlan fordulat miatt most pont emiatt a lakás miatt szembesült egy komoly dilemmával.

Az ingatlan forgalmi értéke az önkormányzat által beszerzett 2015-ös becslés szerint 112,5 millió forint (475eft/nm). A sajátos vagyongazdálkodási szemléletet tükröző, az egy évnél régebbi bérlőknek 30 százalékos kedvezményt biztosító helyi rendelet értelmében az ügyvédi irodának 78,8 milliót (332eft/nm) kell csak fizetnie a lakásért.

Forrás: Juhász Péter
Forrás: Juhász Péter

Az ingatlant az önkormányzat 2012-ben is felmérette, amikor a budapesti ingatlanpiac épp gyengélkedett, az árak jóval a mostani alatt voltak: akkor 154 millióra (650 eft/nm) taksálták azzal, hogy egy alapos felújítás után 192 millió (810 eft/nm) lesz a reális érték (a lakást nem újították fel).

Az önkormányzat tegnap az RTL Klubnak azzal indokolta az árkülönbséget, hogy

az ingatlan nem lakásként, hanem helyiségként funkcionál,

és

a lakások amúgy is drágábbak a Belvárosban, mint a helyiségek.

A piaci árakat jól mutatja, hogy a napokban egy 95 nm-es lakás 82 millió forintért (863 eft/nm) cserélt gazdát az épületben.

Minderről Juhász Péter, az Együtt alelnöke, belvárosi önkormányzati képviselő számolt be kedden a Facebook-on, hozzátéve, hogy nem tudja, aláírták-e már a szerződést, de ha igen, feljelenti Szentgyörgyvölgyi Péter polgármestert.

Egy másik, ugyanebben a körben meghirdetett, szintén a Petőfi Sándor u. 3 alatt található 357 nm-es "helyiséget" a Belvárosi Üzlet Ingatlanhasznosító Kft. vehet meg, 93 millió forintért (260 eft/nm). A 444 utána járt, hogy a Kft mögött a Buddha Bar hotelt üzemeltető cégek ügyvezetői állnak.

Forrás: Juhász Péter
Forrás: Juhász Péter

Az önkormányzat 11 ingatlant ad el, és ezek közül mindegyikesetben Sándor Sz. Zsoltot bízta meg az ügyintézéssel, kivéve azt, amelyiknek ő maga a kijelölt vevője.

Az Indexnek Juhász Péter jelezte, hogy

egy zártkörűen működő részvénytársaság ma 145 millió forintos (612 eft/nm) vételi ajánlatot

juttatott el a képviselő-testülethez és Szentgyörgyvölgyi Péter polgármesterhez a Sándor Sz. Zolt ügyvédi irodája által bérelt 237 nm-es lakásra. A cég vezetője az Index megkeresésére elmondta, hogy a sajtóban olvastak az ügyről, de amúgy is figyelik és igyekeznek megragadni az ingatlanpiaci lehetőségeket.

Vagyis ha az önkormányzat ragaszkodik az eredeti döntéséhez, és az ügyvédnek adja el a lakást a határozatban szereplő összegért, 66 milliós kárt okoz a kerületnek.