Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Szörnyek rohangálnak Kőbánya alatt

2015.11.08. 12:18
A hokimaszkos gyilkos pacsira emeli a kezét, de közben már a nyomomban van Frankenstein szörnye. Szerencsére gyorsabb vagyok, így lehagyok valakit, aki egy Tim Burton filmből lépett elő, hogy aztán egy boszorkányt vegyek üldözőbe. Elmentem futni a kőbányai sörgyár alá. A pincerendszerbe.

Nem először rendeznek itt futóversenyt – tudom meg Kanizsár Istvántól, a BBU Szervező Iroda egyik munkatársától, a Halloween Run egyik főszervezőjétől. A februári versenyen a hétkilométeres körnek csak kisebb része tért be a föld alá, a mostani, 3,5 kilométeres pálya viszont alig, 7-800 méternyit bukkan a felszínre, amúgy a Kőbánya alatti pincerendszerben versenyezünk. És ez a futóverseny fénypontja, a főváros alatt húzódó 33 kilométer hosszú alagútrendszer.

12196000 934003993340901 694935134264690642 n
Fotó: BBU

Koca futó vagyok, heti négy-öt alkalommal futok az Üröm-környéki dombokon, de soha nem jutna eszembe futóversenyre nevezni. A helyszín viszont meghozza a kedvet, mivel a hétköznapokban egyáltalán nem, vagy csak igen nehezen, szervezett városnéző túrák keretein belül megközelíthető helyen van.

Milyen alagútrendszer?

A bánya - merthogy erről van szó eredendően - története a 19. század közepére nyúlik vissza. Az 1834-es árvízben elpusztult pesti épületek újjáépítéséhez innen termelték ki a mészkövet, de a Lánchíd, az Akadémia és az Országház építéséhez is innen vitték a puha, könnyen faragható követ, sőt, az Andrássy út palotái is a X. kerület talajából nyerték az őskori Pannon-tenger emlékét őrző építőanyagukat. –Olvasson el minden érdekes részletet korábbi cikkünkben.

Nyilván van, aki véresen komolyan veszi, de ahogy én látom, a Halloween Run inkább buli, mint a másodpercekért vívott küzdelem. Családok melegítenek a futamra, négytől hatvannégy éves korig jelenik meg mindenféle fizikumú ember, van szálkás versenyző, és joviális apuka is. Ha már a fő téma a Halloween, sokan be is öltöztek, vagy kifestették magukat, én pont három apáca mögött rajtolok, de van itt bohóc, tüllszoknyás boszorkány, és a rémtörténetek szokásos szereplői. (És ne jöjjünk kérem az Amerika-majmolással, a Halloween legalább annyira amerikai ünnep, mint amennyire magyar: semennyire. Az ősi kelta halotti kultusz ünnepe, amelyet később az angolszász országok importáltak.)

A szervezők okosan számítottak is arra, hogy széles korcsoport jön majd, ezért ehhez igazították a kategóriákat. Van ovis futam, egy kilométeres alsós futam és a 3.5 valamint a 10.5 kiloméreres Halloween-kör, utóbbira váltóban, többen is nevezhetünk. A nevezési díj a legkisebbeknek ingyenes, a többi előnevezés pedig 500-tól 6000 forintig terjed, korcsoporttól és versenyszámtól függően, ám valamivel többért a helyszínen is be lehet fizetni. A felnőtt, 10.5 kilométeres táv nevezési díja a helyszínen 8000 forint, ami nem kevés, ám tekintve, hogy egyáltalán nem átlagos pályán rendezik, aminek a biztosítása is nagyobb szakértelmet kíván, elfogadhatóvá válik. És persze a fűtött öltöző a Dreher villában, a frissítők, az időmérésre szolgáló chip, szükség esetén orvosi ellátás, valamint egy póló és érem is beletartozik a szolgáltatásba.

A lebonyolítás példás, ötvenesével engednek minket a pályára, és egy combos emelkedővel kezdünk, ám a hangulat már itt is szépen átjön: töklámpások és mécsesek szegélyezik az utat, helyenként pedig olajos hordókban rakott tűz lobog. Ezek kellenek is, a rajt után pár perccel már sötét van. A pincébe úgy három perccel később érünk le, és a járatok közel sem szűkek, sőt, mivel sokáig raktárnak is használták, egy kisebb teherautónak is el kell férniük benne. A 33 kilométer hosszú rendszer alig tizedét futjuk be, sokszor úgy, hogy egy kettéválasztott járatnak elfutunk a végéig, majd a másik sávon vissza. Emiatt nem lehet folyamatos tempót tartani, megterhelő a sok gyorsítás, lassítás.

A pince hőmérséklete 6-8 fok, de mire beérünk, ez nem tűnik fel, sőt, kijönni a viszonylagos, tíz fokos melegbe szinte zavaró. Odabent mindent elkövettek azért, hogy halloweeni legyen a hangulat, a biztonságunkat horrorfilmek negatív hősei felügyelik, a kivetítőn csontváz zenekar játszik, de akasztott emberek mellett is elfutunk. Sok termet és járatot fényeffektusok töltenek ki, és helyenként zene is szól.

A 10.5 kilométer három kör, ami nem hangzik soknak, de 12 méternyi szintkülönbséget is le kell küzdeni. Gyötrelem ez, de a jó fajtából, a célban csatakos, fáradt emberek várnak, de boldogok, eufória látszik az arcukon, hiszen annak ellenére, hogy csak egy első hely kiadó, a föld alatti futás így is szép teljesítmény. Még megiszom két meleg teát, elbúcsúzom a régi-új ismerősöktől, aztán elindulok haza, mert jön a futás legjobb része: amikor egy zuhany után elnyúlok a kanapén.