Friderika
3 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Budapesten véget ért a szmogriadó

2015.11.09. 06:23 Módosítva: 2015.11.09. 06:59

Megszüntették a szmogriadó riasztási fokozatát, ezzel együtt feloldották a fekete környezetvédelmi matricás autók közlekedési tilalmát a fővárosban hétfőn hajnalban. A Főpolgármesteri Hivatal közleménye szerint ugyanakkor ismételten életbe lépett a tájékoztatási fokozat.

A vasárnap délután kezdődött javulásnak köszönhetően Budapesten a szálló por szennyezettségi szintje már egy mérőponton sem haladta meg a riasztási küszöbértéket. Hat mérőponton azonban még magasabb volt, mint a tájékoztatási küszöbérték, írja az MTI. A szmogriadó tájékoztatási, vagy riasztási fokozatát a szálló por esetében akkor kell elrendelni a fővárosban, ha 3 mérőállomáson az egy időben mért légszennyező anyag szintje, két egymást követő nap átlagában meghaladja a tájékoztatási, vagy riasztási küszöbértéket, és a meteorológiai előrejelzések szerint a következő napon javulás nem várható.

A tájékoztatási fokozat akkor lép életbe, ha a légszennyezettség rövid idejű hatása veszélyt jelent a lakosság egyes különösen érzékeny csoportjaira, például a gyermekekre, az időskorúakra és a krónikus betegekre. A szakemberek azt ajánlják, hogy elsősorban a veszélyeztetett csoportokba tartozók kerüljék a forgalmas tereket, útszakaszokat.  

Miután hétfő hajnalban Tarlós István főpolgármester megszüntette a szmogriadó riasztási fokozatát, nem lépnek életbe a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) korábban tervezett járatsűrítései. Korábbi tervek szerint a BKK sűrítette volna a metrókat, valamint hét-hét autóbusz- és villamosjáratot, valamint négy trolijáratot is gyakrabban közlekedtetett volna.