Fehér lesz a 3-as metró új színe

2015.12.08. 15:40

Információink szerint Tarlós István főpolgármester behívta magához a fideszes kerületi polgármestereket, hogy egyebek mellett döntsenek a 3-as metró felújított szerelvényeinek a színéről is. (Fontosabb döntések előtt ugyanis egy szűkebb, kabinet jellegű belső körben, vezetői értekezleten egyeztet a város vezetése és több fideszes kerületi polgármester.)

Az orosz Metrovagonmas ugyanis több színtervet is készített az elmúlt hetekben a 3-as metró felújított kocsijaira, ezek közül kellett választani. Tarlós a fehér szín mellett lobbizott, amit a kerületi polgármesterek támogattak. A végső döntést a BKV hozza meg persze, de olyan BKV-vezetést még nem hordott a hátán a föld, amelyik merte volna nem elfogadni a tulajdonos tervét.

kész
Fotó: Kengyel Kristóf

Megkerestük az ügyben Tarlós Istvánt, aki a következőket mondta: azért javasolja a fehér színt, mert 

ez az ártatlanság, a béke és a menyasszony színe.

Hozzátette, tudomása szerint ráadásul egyik nagyobb pártnak sem ez a színe.

Utoljára 2006-ban fordult elő, hogy a fővárosnak dönteni kellett arról, hogy milyen legyen a metrókocsik színe. Akkoriban nyerte el az Alstom a metrókocsitendert, ami alapján a felújított 2-es, valamint a megépítendő 4-es vonalra kellett gyártania új szerelvényeket.

Demszky Gábor akkori polgármester megszavaztatta a lehetőségeket, három lehetőségből választhattak a budapestiek. Hiába nyert azonban az egyik verzió, a főváros vezetése végül magasról tett az eredményre, és az Alstom szerelvények maradtak egyszerű fehérek, fekete csíkkal.

Most mi is elkészítettünk három lehetséges verziót, szavazzon, önnek melyik tetszene leginkább! Sőt, ha van valamilyen jobb ötlete, milyen színű legyen az új metró, rajzolja meg, és küldje el erre az e-mail címre.

A felújított metrókocsik várhatóan a kazanyi metró külső dizájnját öröklik, ahol hasonló kocsik futnak, mint amilyenre a Metrovagonmas most átalakítja a régi orosz kocsikat. Így néznének ki a szerelvények a mai, kék dizájnnal:

kekmetro
Grafika: Index

És így fehér alappal, és a régi színre emlékeztető kék csíkkal:

vonattt copy

Legyen a 3-a metró színe: