Sára, Márió
2 °C
6 °C

Újra mozognak az 1-es villamos új mozgólépcsői

2016.01.07. 15:34
A BKK és a BKV talált embereket a szerkezet felügyeletére, amíg az elektronikus ellenőrzést beizzítják. A pénz továbbra is kevés, kevesebb lesz a bérelt biztonsági őr is, de átcsoportosítanak.

A BKK és a BKV Zrt. megállapodott az 1-es villamos vonalán található mozgólépcsők őrzésének feladataiban, közölte a BKK. Az egyezség értelmében a távfelügyeleti rendszer kialakításáig a BKK vállalja a szóban forgó mozgólépcsők biztosítását, így újra működnek a mozgólépcsők a vonalon. Mint arról beszámoltunk, január elsejével leálltak a mozgólépcsők a felújított 1-es villamos vonalán, mert az azokat felügyelő biztonságiakra nincs pénze a BKV-nak.

Jogszabály szerint a mozgólépcsők üzemeltetésének egyik feltétele azok távfelügyeletének megoldása, így például a távoli vészleállítás lehetőségének kiépítése. Ez a távfelügyeleti rendszer, azaz a mozgólépcsőket megfigyelő kamerák és a kameraközpont, a kivitelezési szerződéseknek megfelelően elkészült, azonban a mozgólépcsők távvezérlését még nem tartalmazza, ugyanis az az uniós villamosfejlesztési projektnek nem volt része. Erre a kiegészítő fejlesztésre a forrás biztosításával, a beruházás előkészítését követően várhatóan még ez évben sor kerülhet. A rendszer a távvezérlés kiépítése mellett, üzemügyeletesek foglalkoztatásával is biztonságosan üzemeltethető, ezért a kivitelező a rendszert a BKV Zrt. részére átadta és 2015 tavaszán üzembe helyezték.

A mostani megállapodás értelmében a BKK a továbbiakban is biztosítja a helyszíni üzemügyeleteseket a BKV Zrt. üzemeltetésében lévő mozgólépcsőkre, így azt a fővárosban közlekedők biztonságosan használhatják.

A BKK-nak vállalkozói szerződése van egy biztonsági céggel, amely a mozgólépcsők üzemeltetésében is részt vesz.  A vagyonőri szolgáltatások törvény által előírt óradíjainak emelkedése hatással van a gazdálkodó szervezet megrendelésének mértékére. Emiatt a szerződésben megrendelt szolgáltatást a BKK idén januártól kevesebb óraszámmal rendelte meg. A létszám átcsoportosításával továbbra is biztosítható a szükséges munka.