Tarlós belengette, hogy újraindul

2016.01.08. 12:07

Nem tartja elképzelhetetlennek, hogy indul a 2019-es főpolgármester-választáson, jelentette ki Tarlós István az idei első Budapest-infó tájékoztatón. Az elmúlt években eddig mindig arról beszélt, hogy 2019-ben visszavonul, ezért meglepetés a bejelentés.

Az okot firtató kérdésre elmondta, ha véglegesen eldönti, hogy kiszáll, elkezdik nem komolyan venni. Emellett felpaprikázta a helyzet, ami előállt. Itt, mint mondta, elsősorban az ellenzéki volt városvezető képviselők pofátlan megnyilvánulásaira gondolt.

A közösségi közlekedés törvényileg fővárosra testált finanszírozásával kapcsolatban közölte: furának tarja, hogy senki nem szólt neki a törvénymódosítást két nappal megelőző tárgyaláson, hogy két nap múlva a hátába fogják vágni a kést.

Az Orbán Viktorral tartott megbeszélés Tarlós szerint sokkal kevesebbet eredményezett, mint remélte. Elhangzott viszont a miniszterelnök részéről, hogy a fővárosnak nem kell vállalnia az agglomerációs közlekedést, semmisnek tekinti ezt a feladatot maga Orbán Viktor is, így például a HÉV-eket teljes hálózattal átvenné az állam.

Tarlós közölte: február 17-ig, a fővárosi költségvetés elfogadásáig biztos közlekednek az agglomerációs járatok, a többi már nem a főváros dolga.

A főváros érvelése szerint az idei költségvetésben minden elképzelhető megtakarítással együtt is 12 milliárd forint működési hiány keletkezik, elsősorban az agglomerációs közlekedés 10 milliárd forintot kitevő finanszírozási igénye miatt. De ha azt levonjuk, akkor is 2 milliárd forint hiány marad, amit törvény tilt, tehát ilyen nem állhat elő. Ráadásul úgy, hogy ebben az esetben az önként vállalt feladatokra egy fillért sem költene a főváros.

Tarlós közölte, hogy a BKK egy-két nappal ezelőtt levélben szólította fel a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot, hogy mivel tavaly egy forintot se adott a helyközi közlekedés támogatására, 15 napon belül fizessen. Ellenkező esetben a BKK felmondja a 2014-ben az agglomerációs buszok közlekedtetésére kötött megállapodást. Mint a BKK alvállalkozójaként szolgáltató Volánbuszt erről értesítették, ez azt jelenti, hogy február 17. után leadhatja a számlát, de azt a főváros nem fogja kifizetni (legfeljebb az állam).

A HÉV-eket előzetes elképzelés szerint a MÁV elővárosi hálózatába kapcsolnák be, ha átvenné a hálózatot az állam. A lehetséges megoldásokról Tarlós a napokban tárgyal majd Seszták Miklós fejlesztési miniszterrel. A főpolgármester reméli, hogy találnak megoldást a finanszírozásra.

A főpolgármester a BKK lapunkban ismertetett balatoni szervezetfejlesztési tréningjével kapcsolatban elmondta, hogy fegyelmi jellegű vizsgálatot indított az ügyben. Hozzátette, hogy bár a kihelyezett konferencia költsége nincs komoly hatással a közösségi közlekedés finanszírozására, vannak emberek, akiknek nulla politikai-taktikai érzékük van, mert előre lehetett tudni, hogy ebből újságcikk lesz.