Zuglói háztulajdonos lett Karácsony Gergely

2016.02.03. 14:36
Kijöttek a fővárosi vezetők vagyonnyilatkozatai: Bácskai János adósságba verte magát, Karsay Ferenc minden második járművét eladta, de sokan új ingatlant vagy új kocsit vettek. A jobbikos Tokody Marcell nyilvánosságra hozta a felesége és a kislánya vagyonnyilatkozatát is. Tarlós Istvánnál eseménytelenül telt az év.

A fővárosi önkormányzat tagjainak a vagyonnyilatkozata is megjelent a héten. Közülük is elég sokaknak volt mozgalmas éve, mutatjuk a fontosabb változásokat.

Új ingatlanok

  • Az óbudai polgármester, Bús Balázs vásárolt 2015-ben egy 360 négyzetméteres szántót Kővágóörsön, a vétel mellé odaírta, hogy az ár 100 ezer forint volt.
  • A szocialista Trippon Norbert 2015-ben vett egy 95 négyzetméteres lakást a IV. kerületben.
  • Karácsony Gergely, Zugló polgármestere vett a saját kerületében egy 444 négyzetméteres telken álló 115 négyzetméteres házat, pontosabban felerészben lett ennek a tulajdonosa. Tavaly még egyáltalán semmilyen saját ingatlana sem volt. A vásárlásért adósságba verte magát: most 22,56 millió forinttal tartozik egy pénzintézetnek.
  • Szabados Ákos a meglévő két ingatlana mellé vett egy harmadikat is: ez egy 356 négyzetméteres telken álló 54 négyzetméteres családi ház a XX. kerületben, ott, ahol ő a polgármester. Ezzel a megtakarításai leapadtak, és egy magánszemélytől is kért kölcsön 3 millió forintot.
  • Ughy Attila, a XVIII. kerület polgármestere Szigetmonostor-Horányban vásárolt egy 667 négyzetméteres telken lévő 98 négyzetméteres házat. Ezzel a megtakarításait szinte le is nullázta, csak 2,25 milliója maradt.
  • Tokody Marcell Gergely jobbikos képviselő vett Budakeszin egy összesen 90 négyzetméteres házrészt, és túladott a X. kerületi lakásán és a délegyházai szántóján. Nincs már meg a 2014-ben vett Kia Shuma autója sem. Tokody egyébként külön kérte, hogy a hozzátartozói vagyonnyilatkozatait is hozzák nyilvánosságra, így megjelent a fővárosi honlapon a felesége és a lánya bevallása is: egyiküknek sincs semmije, leszámítva a gyerek nevén levő babakötvényt.
  • Az MSZP-s Szaniszló Sándor is gazdagabb lett egy ingatlannal. Mind a 4 lakását és a XI. kerületi gyümölcsöst is megtartotta, és melléjük eltartási szerződés alapján megszerzett még egy 58 négyzetméteres lakást az V. kerületben. Az eltartási szerződéssel pénzhez is jutott: 47 ezer amerikai dollárhoz, ami nagyjából 13,4 millió forintnak felel meg.

Új kocsik

  • A csepeli polgármester, Borbély Lénárd 2015-ben örökölt egy kocsit, így most már kettő Suzuki Swiftje van.
  • Gajda Péter, a kispesti polgármester lecserélte a 2008 óta meglévő Citroenjét, vett magának helyette egy Audi A3-at 2015-ben.
    gajda peter
    Fotó: Földi Imre
  • A fideszes Orbán Gyöngyinek is új autója van, a Suzuki helyett vett egy 2008-as évjáratú Renault Lagunát tavaly.

Fogyatkozások

  • A ferencvárosi polgármester, Bácskai János, úgy szedett össze egy nagyobb adósságot, hogy egyébként a vagyonában gyarapodás nem látszik: ugyanaz a négy ingatlana, ugyanaz a kocsija van, mint egy évvel ezelőtt, és a bevallása szerint a megtakarítása egy 5 millió forintos életbiztosításból áll. Megmaradt a már 2015-ben is meglévő, pénzintézettel szembeni 3,1 millió forint lízing tartozása, és megjelent mellette egy újabb jelentős tétel: 4 millió forint magánszemélyekkel szembeni tartozás.
  • A józsefvárosi polgármester, Kocsis Máté megvált mindkét járművétől, nincs már meg sem a 2014 áprilisában vett Ford Focusa, sem a 2007-ben vett motorja. Készpénzből viszont jóval többje van most, mint tavaly: 18,3 helyett már 26,6 millió forint.
  • A budavári polgármesternél, Nagy Gábor Tamásnál eltűnt az egyik ingatlan: tavaly feltüntette, hogy bérlőtárs egy, a saját kerületében lévő műemlék lakóházban található 158 négyzetméteres lakásban. Idén ez már nincs benne a vagyonnyilatkozatában. A megtakarítása 10 millió forinttal megnőtt, most már 15 milliót tart kincstárjegyben, miközben az adóssága is csökkent, 600 ezer forinttal.
  • Horváth Csabának nincs már meg a törökbálinti építési telke, az az 1240 négyzetméteres ingatlan, amit még 1994-ben vett. Megtakarításai viszont így 126,2 millió forintról 158,1 millió forintra nőttek, ez 31, 9 millió forint pluszt jelent.
  • Karsay Ferencnek, a XXII. kerület polgármesterének tavaly még 4 autója és 2 motorja volt, mostanra a készlet felétől megvált, 2 kocsit és 1 motort tartott meg. Eladta az Opel Corsáját, a Suzuki Swiftjét és a Yamaha motorját, megőrizte a régi Mercedesét, a VW Touranját és a Suzuki motorját. Értékpapírban elhelyezett megtakarításai jól állnak, most összesen kicsit több mint 20 millió forintot tesznek ki, tavaly még nagyjából 16 millió forint volt az értékük. Viszont összeszedett magának egy nagyobb, 9,1 milliós adósságot egy pénzintézet felé, pedig 2015-ben még senkinek nem tartozott.
  • Szentgyörgyvölgyi Péter, az V. kerületi polgármester vagyonnyilatkozatából eltűnt az az V. kerületi, 110 négyzetméteres, egykori önkormányzati lakás, amelynek a kedvezményes megvásárlása miatt magyarázkodásra kényszerült. Ezzel együtt pedig eltűnt a 18,4 milliós, lakásvásárlásából eredő tartozása az önkormányzat felé. Szentgyörgyvölgyi már 2014 végén jelezte, hogy fel akarja bontani a lakás megvételéről szóló szerződést.

Mindeközben Tarlós Istvánnál a dolgok maradtak a régiben, a főpolgármesternek egy 77 négyzetméteres lakása van a III. kerületben, az is csak felerészben az övé. Kocsija továbbra sincs. Megtakarításait állami értékpapírban és a felesésével közös bankszámlán tartja, most 1 millióval van többje, mint tavaly ilyenkor: összesen 14 millió forint. Még mindig törlesztik a feleségével közösen a lakáshitelt, 1,8 millió forint visszafizetése van még hátra.