Árpád
-2 °C
4 °C

2019 szeptemberében fejezik be a 3-as metró felújítását

2016.02.05. 11:43

Tarlós István főpolgármester belőtte a dátumot, mikorra készül el a felújított 3-as metró: 2019 szeptember 30-án. A felújított szerelvények pedig 2019 június 30-án állnak majd forgalomba.

A befejezés időpontja tehát megvan, az első kapavágás pontos dátumáról azonban még nem tudni semmit. A kiviteli tervek elkészítésére ugyanis a napokban írták ki a közbeszerzést. A tervek tavasz végére lehetnek meg, aztán még ki kell írni tendert a kivitelezésre, és ha nagyon flottul megy minden, ősz végére talán lesz is kivitelező. A főpolgármester szerint ahhoz, hogy a befejezési határidőt tartani tudják, a felújításnak november-decemberben meg kellene kezdődnie.

Tarlós elismerte, hogy nincs uniós jóváhagyás a finanszírozási forrásokra, de ha az unió nem adna pénzt, az államnak kell majd a zsebébe nyúlni. A felújítás eltolása vagy kiszanálása elképzelhetetlen, mert lehet, hogy a rossz műszaki állapota miatt le kellene állítani a 3-as metrót 2019-ig. A kormány Tarlós szerint nem vállalhatja fel a metró leállítását, ami több utast szállít mint a MÁV az egész országban. 

Tarlós közölte, azért nem kezdhették korábban a rekonstrukciót, mert a BKV-nak volt 70 milliárd forint adóssága, annak állami átvételéig nem lehetett belevágni a beruházásba.

Tarlós a csepeli HÉV villamossá alakítási tervéről elmondta, hogy a majdani villamos kapacitása elég lesz a HÉV kiváltására. A tervezett villamos 2-es vonallal összekötése a főpolgármester szerint nem lesz elégséges, a körúti vonalba is be kell csatlakoznia.

Eszerint a 4-es vagy a 6-os villamos nem menne át Budára a Petőfi hídon, hanem lekanyarodna Pesterzsébet felé, majd a Kvassay hídon átgurulna Csepelre. Még nem eldöntött, hogy a csepeli villamos a Boráros téren vagy a Haller utca-Mester utca irányában csatlakozzon be a körúti vonalba. Tarlós hozzátette: a villamossá alakítással megszűnne a HÉV Csepelt kettévágó hatása.

A HÉV villamossá építése az olimpiai fejlesztések tervei között merült fel először.

Tarlós az agglomerációs közlekedés átadásával kapcsolatban azt mondta, hogy jó irányban haladnak a tárgyalások a kormánnyal, csak egy kicsit lassan. Neki személyesen két fő célja van: az agglomerációba tartó buszok álljanak meg a budapesti megállókban is, és a vonal használatáért a budapestieknek ne kelljen pluszköltséget állni.

Ha ezt nem sikerülne elérni, akkor jöhet szóba a Volánbuszokra bevezetendő behajtási díj, vagy az, hogy a majdani dugódíjnak más díjszabása lenne a fővárosiakra, mint a vidékiekre, vagy akár a vonatokra kivethető behajtási díj.

A 65 éven felüliek ingyen utazásával kapcsolatban közölte: neki nem az a célja, hogy a kedvezményt elvegye a nyugdíjasoktól, hanem az, hogy ha a kormány hozott egy döntést az ingyen utazásról, akkor az abból keletkező veszteséget, vagy legalább egy részét fizesse is ki. Konkrétan 360 ezer 65 év feletti érintettről beszélt a főpolgármester, ami 8 milliárd forint veszteséget okoz a BKV-nak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?