Szigorodott a szmogriadó: az autók 30%-át ki lehet tiltani a fővárosból

2016.02.17. 10:28 Módosítva: 2016.02.17. 10:28

Sok pénzről és beruházásról döntött ma a fővárosi közgyűlés: szavaztak a 2017-es budapesti vizes világbajnokság és a 3-as metró felújítása körüli beruházásokról és beszerzésekről, valamint a fővárosi önkormányzat 2016-os költségvetéséről is. Emellett szigorították a szmogriadót, illetve szavaztak a budapesti fürdők felújítására szánt hitel felvételéről is.

„Minden eddiginél nagyobb nehézségek"

Az első napirendi pont a költségvetés volt, amelyet a közgyűlés megszavazott. Ebből kiderült, hogy a főváros 228 milliárd bevétellel és 313 milliárd kiadással számol. A különbözetet a tervezet szerint maradványpénzből és hitelből finanszíroznák.

Az egyik előterjesztő, Bagdy Gábor pénzügyekért felelős főpolgármester-helyettes szerint megalapozott, vállalható költségvetés a 2016-os. Mint kifejtette: magasabb iparűzési adóval számoltak, lesznek fejlesztési források uniós, állami és fővárosi forrásból; továbbá a közösségi közlekedés finanszírozása is megoldódni látszik azzal, hogy a kormány átveszi az agglomerációs közlekedés finanszírozását a fővárostól.

Ellenzéki képviselők nem voltak ilyen bizakodóak. Gy. Németh Erzsébet DK-s politikus szerint például nonszensz, hogy a könyvvizsgáló egy állami nyilatkozatot, egy 12,4 milliárdos ígéretet beépített a költségvetésbe (agglomerációs járatok), illetve számolnak 21 milliárd forintnyi Főgáz-részvény eladásával. Karácsony Gergely, Zugló PM-es polgármestere szerint az eladósodás és vagyonfelélés költségvetése a 2016-os. Kocsis Máté józsefvárosi polgármester zárta a vitát, aki szerint súlytalanok az ellenérvek, a fővárosi költségvetésről pedig elmondható, hogy stabil, kiszámítható.

Tarlós-humor: a főpolgármester szerint, amikor az MSZP-s képviselők számon kérnek bármit a 2010 utáni fővárosi vezetésen, az olyan, mintha a szövetségesek néhány nappal a bombázás után megkérdezték volna Drezdát, hogy miért vannak még mindig romos házak.

3-as metró és annak pótlóbuszai

A közgyűlés megszavazta, hogy a közgyűlés kötelezettséget vállal a 3-as metróvonal infrastruktúra-rekonstrukciójának előkészítéséhez szükséges 2 milliárd forint biztosítására, és jóváhagyta a kiviteli tervek elkészítéséhez kapcsolódó fejlesztési megállapodást és engedélyokiratot.

A közgyűlés egyik eredeti pontja volt, hogy az idei költségvetésből biztosítják a 3-as metró felújítása miatt szükséges 150 darab új, alacsony padlós, csuklós pótlóbusz beszerzésére szükséges 13,37 milliárd forintot. A testület ezzel egyben hatályon kívül is helyezte azt a korábbi döntést, hogy a BKV Zrt. hitelt vehet föl az autóbuszok beszerzésére. Ezt a napirendi pontot azonban az előterjesztő most visszavonta, így lekerült a napirendről.

Megszavazták ugyanakkor a hűvösvölgyi támfal 600 milliós felújítását, illetve egy nemzetközi klímavédelmi kezdeményezés akciótervének elfogadását is.

Vizes vb

A közgyűlés megszavazta a 2017-es vizes világbajnokság megrendezéséhez kapcsolódó döntéseket is. Többek között:

  • a világbajnokság egyik központi helyszínéül szolgáló Margitsziget csatornázásáról és a gerincút felújításáról összesen úgy 3,5 milliárd forint értékben;
  • a különböző rendezvényhelyszínek közötti Dráva utcai közlekedési csomópont átépítéséről és a Dráva utca felújításáról, ami mintegy 1,8 milliárd forintba kerül;
  • a pesti rakpart Kossuth tér és Dagály fürdő közötti szakaszának felújításáról, amire gyalogos és biciklis utat építenének (ez nagyjából bruttó 6,2 milliárd forintba kerül, amelyhez bruttó 5,6 milliárd forint kormányzati támogatás várható);
  • kikötők építéséről a Kossuth Lajos tér, a Batthyány tér és a Dagály uszoda közötti vízi közlekedéshez, bruttó félmilliárd forint kormányzati pénzből.

 

Szmogriadó

A fővárosi közgyűlés megszavazta a szmogriadóról szóló rendelet módosítását is. A rendelet komoly szigorításon ment át, a szmoghelyzeti riasztási fokozatban forgalomkorlátozással érintettek köre jelentősen bővült. Karácsony Gergely szerint gyakorlatilag az időjárástól függ, hogy van-e szmogriadó, mert az autósforgalmon nem múlik, bármikor lehetne, így ő még szigorítana is, Gy. Németh Erzsébet szerint azonban túl szigorú lesz a rendelet, és a tiltás helyett valami komplexebb megoldásra lenne szükség. A rendelet módosítását itt olvashatja el.

Röviden: az eddigi szabályozás szerint  a fővárosi szmogriadó riasztási fokozata miatt elrendelt – például a szálló por esetén 6 órától 22 óráig tartó – forgalomkorlátozás esetén az autók 7-8%-a (46-76 ezer) volt kizárva a forgalomból (ha az agglomerációs vagy azon belül a budapesti adatokat vesszük figyelembe), a mostani szabályozással viszont – az előbbi érintett kört a 2-es, illetve 4-es jelű környezetvédelmi osztállyal bővítve – a gépjárművek 29-32%-a (mintegy 186-307 ezer) zárható ki.

Hitel a gyógyfürdők felújítására

A főváros megszavazott egy 1,9 milliárdos hitelfelvételt, melyet fürdők felújítására fordítanának: 1,2 milliárdot a Palatinus Fürdő főépületének rekonstrukciójára és téliesítésére, 500 milliót a Széchenyi Gyógyfürdő gépészeti korszerűsítésére és 200 millió forintot a Paskál Strandfürdő téliesítésére. A hitelt hétéves futamidővel vennék fel. A felújításoknál 3 milliárd saját forrást használnának fel a hitel mellett.