Többé nem lehet utólag bemutatni a parkolójegyet

2016.03.04. 10:33 Módosítva: 2016.03.04. 11:48

Fű alatt változtattak a parkolási szabályokon Budapesten. Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes előterjesztését február 17-én fogadta el a közgyűlés, az Mfor.hu szúrta ki az autósokat hátrányosan érintő módosítást.

Két passzust töröltek a rendeletből, megszűnt például az ötperces szabály: ennyi időnk volt elsétálni a legközelebbi automatáig. Ha épp ekkor ellenőriztek bennünket, utólag be tudtuk mutatni a jegyet az ügyfélszolgálaton.

BJASZ20151106016
Fotó: Jászai Csaba / MTI

A módosítás indoklásában el is ismerik:

a parkolójegy utólagos bemutatása lehetőségének megszüntetése várhatóan kedvezőtlenül érinti a gépjárművezetőket.

A hírportál szerint így az önkormányzatok is rosszabbul járnak, mert az sms-es parkolás utáni bevételből kevesebbet kapnak.

Az ügy előzménye, hogy szeptemberben a Kúria törvényellenesnek találta és megsemmisítette a főváros parkolási rendeletének két korlátozását: a parkolójegy utólagos bemutatásának ötnapos határidejét, és azt, hogy havonta erre csak egyszer volt lehetőség.

A főváros, mely szerint visszaélésgyanús, hogy mennyire sokan élnek az utólagos jegybemutatás lehetőségével, nem a megengedőbb irányba mozdult, hanem ezt a lehetőséget teljesen kiiktatta. Így a jóhiszemű autósoknak, akiknek nincs érvényes jegyük, mostantól mindenképp pótdíjat kell fizetniük.

Továbbra sem zárható ki azonban, hogy például valakinél nincs apró és az automata is messzebb van, ám mire visszaér a kocsijához a parkolójeggyel, már megbüntették. Ezért büntetni nemcsak igazságtalan, de feltehetően jogsértő is. Emiatt a ma módosított rendeletet előbb-utóbb szinte biztosan ismét meg fogják támadni a Kúrián vagy az Alkotmánybíróságon.

Megkérdeztük Tarlós István főpolgármestert, hogy ha egyszer módosítani kellett a parkolási rendeletet a Kúria döntése után, akkor miért a zéró tolerancia felé módosították. Miért nem a Kúria-döntés elveivel párhuzamosan, az ötperces korlát megemelése és a havi egyszeri bemutatási lehetőség megnyújtása mellett döntöttek? (Hiszen ha bíróságra kerül az ügy, a parkolócédulát ott lehetőség van bemutatni.)

Tarlós lapunknak azt válaszolta, hogy régebben matematikaórán ő is próbált a végtelen irányába integrálni, de a tanára nem tartotta jó ötletnek. Hozzátette, hogy nyilván nem a jóhiszemű autósokat akarják megbüntetni. Közölte, hogy felülvizsgálják a döntést, ha az újságírók ilyen szigorúan veszik.

Arra a kérdésre, hogy mire számítsanak mától a fővárosi autósok, elmondta: nem biztatják arra a közterület-felügyelőket, hogy ha valaki az autója közelében lobogtatja a parkolójegyét, megbüntessék.

Ha valakivel a közeljövőben mégis megtörténne, hogy jegyvásárlás közben megbüntetik, kérjük, írja meg a ugyelet@mail.index.hu címre, hogy a főpolgármesternek prezentálhassuk.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Biztosítás