Budapest sem akar betelepítési kvótát

2016.03.30. 11:13

A Fővárosi Közgyűlés 21 igen szavazattal, 5 nem ellenében elutasítja a kötelező betelepítési kvótát, írja az MTI. A javaslatot Tarlós István főpolgármester és Kocsis Máté (Fidesz-KDNP) VIII. kerületi polgármester jegyzi. Kimondták: a kötelező betelepítési kvóta ellentétes Magyarország, így Budapest főváros érdekeivel. A fővárosi önkormányzat egyetértését és támogatását fejezte ki a kormánynak „az illegális bevándorlással szembeni, Magyarország védelme érdekében tett intézkedéseivel kapcsolatban”.

Visszakerült az ötperces türelmi idő a parkolási rendeletbe. Huszonkét igen szavazattal, két tartózkodás mellett fogadták el az előterjesztést. 

Göncz Árpádról neveznek el városrészt a XIII. kerületben. A városrész Angyalföld és Vizafogó városrész területének átalakításával, a Váci út és a Róbert Károly körút kereszteződésének környékén jönne létre. A javaslat többi pontját az előterjesztő visszavonta, így azt is, amely arra irányult, hogy Mádl Ferencnek a Hegyalja út átnevezésével állítsanak emléket.

Havi félmilliárd forintos előleget kap a főváros az agglomerációs közlekedésre. Húsz igen szavazattal, 4 nem ellenében és 5 tartózkodás mellett hagyták jóvá, hogy támogatási szerződést írjanak alá a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal.

Megszűnik a Fővárosi Biztonsági Iroda, a feladatait a Főpolgármesteri Hivatal egyik főosztálya látja majd el. A megszüntetést azzal indokolták, hogy a városgondnoki feladatok hivatali feladatkörben is elláthatók. A Fővárosi Biztonsági Irodát 2010 októberében alapította a Fővárosi Közgyűlés. A megszüntetéséről szóló javaslatot 27 igennel, egy tartózkodás mellett fogadta el a Fővárosi Közgyűlés.

Harminc igen szavazattal és egy jobbikos képviselő tartózkodásával elfogadták a BRFK 2015-ről szóló beszámolóját. A fővárosi regisztrált bűncselekmények száma 2015-ben 19,4 százalékkal csökkent az előző évhez képest, a személyi sérüléssel járó közlekedési baleseteké pedig több mint 4 százalékkal nőtt.