Nem bontja le a kormány a Buzogány-tornyot

2016.04.05. 12:29

Májusban kezdődhet meg a budai Várban az egykori lovardaépület újjáépítése, és jó ütemben halad a projekt többi elemének előkészítése is - közölte az MTI szerint L. Simon László, a Miniszterelnökség kulturális örökségvédelemért és kiemelt beruházásokért felelős államtitkára, a projekt miniszteri biztosa a Nemzeti Hauszmann Terv Társadalmi Testületének keddi ülésén.

L. Simon a Vár kormányzati negyeddé való átalakítása elleni tiltakozásul kilépett testületi tagokról is beszélt, szerinte a Csomay Zsófia építész, Lővei Pál művészettörténész és Schneller István építész-urbanista által megfogalmazott súlyos kritika

rendkívül izgalmas polémiát eredményezett a sajtóban és a szakmai fórumokon.

Érdemileg azonban L. Simon csak annyit reagált a kritikára, hogy

Nincs szó arról, hogy meg nem valósult hauszmanni terveket szeretnének felépíteni, nem is tudni ilyen tervekről

és hozzáfűzve: a szocializmus idején épített, ebben a formájában a középkorban sosem létezett Buzogánytornyot ugyanakkor meghagyják mai formájában, mert a budapestiek mára megkedvelték.

Ellenben bemutatta az új tagokat; Visy Zsolt régészt, Mártonné Máthé Kingát, a Magyar Turizmus Zrt. belföldi igazgatóját és Benyó László műemlékvédelmi szakmérnököt.

Az államtitkár bejelentette, hogy lezárult a lovarda közbeszerzési eljárása: március 31-ig öt ajánlat érkezett, ezeknek az értékelése várhatóan a hónap végéig tart, majd májusban kezdődhet az építkezés - erre a projektre 1 milliárd forint extrapénzt különített el a kormány, további 800 milliót pedig Karakas pasa tornyának rekonstrukciójára. A Palota út-Csikós-udvar-Hunyadi-udvar közötti akadálymentes közlekedési tengely létesítésére, illetve a két udvar közötti, támpilléres várfal újjáépítésére 1,5-1,5 milliárd forintot biztosít a kormány - közölte az államtitkár.

Megtörtént a Csikós-udvar régészeti feltárása és geodéziai felmérése, a Főőrségi épület és a Stöckl-lépcső engedélyezési tervei is elkészültek, így rövidesen indulhatnak ezek a közbeszerzési eljárások is. A Szent István-terem rekonstrukciójára megkötötték a szerződést a Zsolnay gyárral, valamint zajlik a textiles közbeszerzés előkészítése. Az egykor a palota egyik legszebb enteriőrjével rendelkező termének rekonstrukciójának tudományos háttérmunkáját publikálják majd, de L. Simon ígérete szerint a Várnegyed minden projektje átlátható lesz. 

L. Simon ismertette a Csikós-udvar alatt épített, új mélygarázst, mely várhatóan nyárra készül el. De máris tervezik a közvetkező ütemet, ami egy olyan parkoló építését irányozza elő, melyet kizárólag a Várba költöző Miniszterelnökség és vendégei használhatnak. 

Az államtitkár kitért a 2017-es költségvetés keretében elvégezni kívánt beruházásokra is. Forrást szeretnének többek között

  • a palota E és F épülete közötti nyaktag, azaz a déli összekötő rekonstrukciójára, az itteni közlekedési útvonal kialakítására,
  • a Budapesti Történeti Múzeum gépészetének felújítására és áthelyezésére,
  • az F épület homlokzati rekonstrukciójára, nyílászáróinak cseréjére és tetőrekonstrukciójára,
  • a déli kert, a gyilokjáró és a Buzogány-torony felújítására és látogathatóvá tételére.
  • a Szárazárok feltárására és látogathatóvá tételére
  • a Palota útra néző teljes Ybl-támfal felújítására,
  • az Öntőház utcai támfalra és lépcsőre
  • a Magyar Nemzeti Levéltár épülete melletti teherelosztó lebontására, ahol súlyos környezetvédelmi tehermentesítésre is szükség lesz, mert az épület tele van azbeszttel

L. Simon László hangsúlyozta: a palotába minisztériumok nem fognak beköltözni, ott palotamúzeumot alakítanak majd ki, így a Budapesti Történeti Múzeum foglalhatja el az épület többi szárnyát is, míg a Magyar Nemzeti Galéria és az Országos Széchényi Könyvtár korszerű, új otthont kap.