Kötelező bukszusokkal nyugtatnák a bulinegyed lakóit

2016.04.22. 13:56

Kötelező lesz zöldterületet is létrehozniuk azoknak, akik teraszengedélyt kapnak az Erzsébetvárosban. A néhány napja elfogadott önkormányzati rendelet szerint aki teraszengedélyt kap a kerületben, annak a terasza tíz százalékát zöldterületté kell alakítania.

Vajon arra kötelezi az önkormányzat a vendéglátósokat, hogy feltörjék az aszfaltot, majd fákat ültessenek az asztalaik közé? A vízió kétség kívül vonzónak tűnt, már csak a légkalapácsoló kocsmárosok látványa miatt is, de az előterjesztést beterjesztő képviselő lehűtötte fantáziánkat. Szó sincs ugyanis fásításról.

„A tízszázaléknyi zöldfelületet nem feltétlenül kell egyetlen területen megvalósítani. Lehet például valamilyen zöld a terasz körül, például bukszusok körben. De az is elképzelhető, hogy az asztalok mellett, elszórtan raknak ki növényeket” – mondta az Indexnek Németh Gábor, aki magát a bulinegyed önkormányzati képviselőjeként definiálta.

Mint kiderült, a zöldítés is a bulinegyed működésével függ össze. „Nagy a harc a lakók és a szórakozóhelyek közt, és ezzel is szeretnénk a viszonyon javítani – mondta Németh. – Szeretnénk, ha látnák, hogy miközben a környező kerületekben, a József nádor téren vagy a Ligetben irtják a fákat, nálunk zöldebb lesz a kerület.”

Részlet a rendeletből

„ (12) Vendéglátó előkert, terasz létesítése esetén – amennyiben annak területe a 2 m2 –t  meghaladja – kereskedő a rendeletben meghatározott egyéb feltételek betartásával köteles annak mértéke 10%-át elérő, de legalább 0,5 m² nagyságú, és az előkert, terasz területén, vagy azzal határosan elhelyezkedő zöldfelületet kialakítani.”]

Az előírás egyébként nem minden teraszra vonatkozik. A két négyzetméternél kisebb teraszoknál nem kell egy darab fűcsomót elhelyezni, hogy kiteljen a tíz százalék. A kerületnek nem minden útja önkormányzati kezelésű: a Károly körút például a főváros alá tartozik, erre a részre nem érvényes a kerületi rendelkezés. Ugyanígy nem vonatkozik azokra a szórakozóhelyekre, amelyek foghíjtelkeken működnek, mivel ezek nem önkormányzati, hanem magántulajdonban vannak.

Az előterjesztést egyhangúlag fogadta el a testület.