Veszélyes autósbalett a Széll Kálmán téren

A Széll Kálmán téren a Szilágyi Erzsébet fasor és a Krisztina körút kereszteződésben rendszeres forgalmi börleszk helyzetben találják magukat az autósok. Ami addig vicces, amíg egy baleset nem történik emiatt. Kérdés: a nem túl jól belátható, becsali kereszteződés hibás vagy az autósok hibáznak?

A Széll Kálmán tér legveszélyesebb kereszteződése

Mint videónkon jól látszik, rendszeres, hogy a Széll Kálmán tér legveszélyesebb csomópontjában a Széna tér felől a Krisztina körútra hajtó autósok nem látják be a kanyar forgalmát, ezért az autók feltorlódnak a síneken és a kereszteződésben. Közben elindul a keresztforgalom, a kereszteződésben rekedtek pedig ide-oda tolatgatnak, hogy elálljanak az útból. Rátolatnak a zebrára, hol már a gyalogosok is elindultak a zöld jelzésre. A helyzet fokozására megérkezik a villamos, sőt másik oldalról a busz is.

Megkérdeztük a BKK-t, hogy lehetne feloldani ezt a kellemetlen forgalmi helyzetet, mielőtt baleset történik a helyszínen. 

A válasz szerint a videón nem normál forgalmi viszonyok láthatók, valószínűleg a Krisztina körúton a Déli pályaudvar felé valamilyen forgalmi zavar (pl: előre nem tervezett sávlezárás, baleset) miatt feltorlódott a forgalom. Ilyen esetben a KRESZ szerint zöldnél se szabad az útkereszteződésbe behajtani, és ezt a paragrafust az videón látható autósok nem tartották be, azaz ők a hibásak.

A válasz szerint továbbá a BKK készül arra az esetre, ha a járművek a Krisztina körúton valamilyen előre látható lezárás miatt torlódnak, ilyenkor speciális jelzőprogramot kapcsolnak be, ami rövidíti egyes irányokba a zöld jelzés hosszát.

A BKK közölte: minden egyéb esetben nincs torlódás, és nem alakul ki a videón látható helyzet.

Videósunk a válasz után többször megnézte a helyszínt csúcsidőben, és ugyanazt tapasztalta, annak ellenére, hogy nem volt a közelben sem tervezett, sem be nem tervezett forgalmi probléma.

Döntsön ön!