Gój motorosok vizsgálják felül a fővárosi kerékpározást?

2016.04.26. 16:22

A napokban tárgyaltak a motorosok Szeneczey Balázs kerékpáros fejlesztésekért felelős főpolgármester-helyettessel, akivel, mint a Gój Motoros Egyesület Facebook-oldalán írják:

bő félóra alatt szinte mindenben hasonló álláspontra jutottunk.

A tárgyalás a bejegyzés szerint olyan jól sikerült, hogy Tarlós István, miután tájékozódott róla, meghívta a Gój motorosokat is abba a munkacsoportba, amiben a Kerékpárosklub is részt vesz. A munkacsoport a kerékpározás lehetőségeit vizsgálja felül. Konkrétan így fogalmazott a Majdanics Iván alelnök és Mészáros Imre elnök által aláírt közlemény: 

„örömmel nyugtáztuk, hogy délután 14 óra 46 perckor, miután tájékoztatta a helyettese a főpolgármester urat azt a megnyugtató választ kaptuk, hogy bennünket is szívesen látnak abba a munkacsoportba, ahol a kerékpárosklub is részt vesz.”

A Gój motorosok és partnerklubjuk, a Blue Knights LE MC Hungary a következőkért lobbiznak majd a kerékpározást felülvizsgáló munkacsoportban:

  1. sorszámozott láthatósági mellénnyel kötelezővé kell tenni a kerékpárosok beazonosítását
  2. egyhetes alapfokú képzés hatéves kortól mindazoknak, akik igénylik, elvégzése után kerékpárvezetői engedély
  3. nem javasolják a kerékpárosok buszsávban haladását
  4. az egyirányú utcába behajtást sem kerékpárral, mert igen balesetveszélyesnek tartják.

Tarlós István nemrég sajtótájékoztatón jelentette be, hogy felülvizsgálják a fővárosi kerékpáros szabályokat. Azóta egyeztetett a Magyar Kerékpárosklubbal is.

Frissítés:

Tarlós István lapunknak elmondta, hogy a kerékpáros munkacsoport még nincs teljesen összeállítva, és abba a kerékpárosokon kívül még nem hívott meg mást.

Frissítés 2: 

Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes is reagált a hírre: közölte, hogy a Gój motorosok valóban voltak egyeztetni, elmondták a javaslataikat is, és amiben egyetértenek velük, az bekerülhet majd a fővárosi javaslatba is. 

Hozzátette: Tarlós István nem hívta meg a Gój motorosokat a munkacsoportba, ugyanis még zajlik a konzultáció, melyik társadalmi szervezetek legyenek meghívva. Szeneczey kérdésre elmondta, megvan az elméleti lehetősége annak is, hogy mások mellett a Gój motorosokat is meghívják az ominózus munkacsoportba.

Frissítés 3:

A főpolgármester-helyettes egy közleményt is kiadott később, amiben közölte még, hogy fel sem merül annak lehetősége és szándéka, hogy a kerékpárosok ellen uszítsák a Gój motorosokat, valamint hogy a főváros az elmúlt években nagyobb mértékű kerékpáros infrastrukturális fejlesztést hajtott végre mint az azt megelőző két évtizedben összesen, és további több tucat projekt vár megvalósításra.