Közúti alagutat csinálnak a Fény utcából

2016.04.26. 08:35

Még mindig csak egy murvás, felszíni gépkocsiparkoló van a lebontott ipari minisztérium helyén zöld park helyett. A projektcég szerint először egy mélygarázs épül, majd hozzákezdenek egy nagy, összefüggő park építésének, ami alatt alagútban vezetik át majd a forgalmat.

Egy év eltelt legutóbbi cikkünk óta, amikor rákérdeztünk, miért van parkoló a beígért Széllkapu-park helyén, de a helyszíni állapotok még mindig nem változtak. Ezért újra megkerestük a Széllkapu projektet bonyolító cég vezetőjét, miért nem építik még a parkot?

Halmai Zoltán, a Millenáris Széllkapu projekt vezetője elmondta, hogy heteken belül, a terület Margit körút felőli részén, a volt minisztériumi épület alaptesteinek elbontásával együtt megkezdődik a park alá tervezett kétszintes, 500 férőhelyes mélygarázs munkagödrének kialakítása. Ezt követően várhatóan még a nyáron kiírják a kivitelezői pályázatot a mélygarázsra.

A park a következő ütemben épül. Jelenleg a tervezési munkák folynak, az engedélyezési tervek készülnek. A közvélemény hamarosan megismerheti a látványterveket.

A Margit körút – Kis Rókus utca – Fény utca – Bevásárlóközpont által határolt területen a korábbi ígéreteknek megfelelően zöld pihenőpark lesz. A beruházás révén a Millenáris park egységes, egybefüggő terület lesz a Margit körúttól egészen a Marczibányi térig.  Ennek érdekében a „régi” Millenáris Park megújul, és a Fény utca gépjárműforgalmát pedig a föld alatt vezetik át. A parkot a tervek szerint 2017 őszén adják át.

Mint arról korábban beszámoltunk, a régi Millenárisra költözik valószínűleg a Városligetből a Közlekedési Múzeum is. Úgy tudjuk azonban, hogy az idei, lekötött közterület-használati szerződések miatt a költözésből csak jövőre lehet valami.