Magyarországra tart az első 3-as metró, a graffitisek már el is kapták

2016.05.23. 13:06

Információink szerint a lengyel–szlovák határon álldogál az első, Moszkvában felújított metrószerelvény. A hatkocsis vonat saját kerekein, de külső mozdonyvontatással indult el múlt hét közepén az oroszországi Mityiscsinszkij üzemből, ahol teljes rekonstrukción esett át. (A pályaszámon kívül szinte mindent lecseréltek rajta.)

A metró a fenti videón még büszkén robog Lengyelországban. A szerelvény ablakai és ajtajai le vannak ragasztva, nehogy menet közben megsérüljenek. A vonaton nem látszik külsérelmi nyom, pedig, mint megtudtuk, Lengyelországban graffitisek vették kezelésbe. A graffitiket azóta lemosták, a vonat elindult, de – egyelőre nem tudni, milyen okból – a határon újra megállt. Úgy tudjuk, hogy a hét közepén érkezik Budapestre.

Az első felújított metrószerelvényt információink szerint Tarlós István főpolgármester és Szergej Szobjanyin moszkvai főpolgármester közösen adja majd át három hét múlva, amikor Szobjanyin Budapestre látogat. (Ekkor dőlhet majd el az is, hol lesz Budapesten az új Moszkva tér.)

Januárban így indultak el az első szerelvények az orosz Metrovagonmas (régi nevén Mityiscsi Gépgyár) moszkvai telephelyére a Kőér utcai telephelyéről. Elsőként a 329 - 3051 - 3060 - 3025 - 251 - 266 számú kocsik keltek útra.

A fővárosi közgyűlés 2015 nyarán döntött arról, hogy 60 milliárd forint hitelt vesz fel 15 milliárd forintos költséggel a 3-as metróvonal kocsijainak felújítására. A munkát az orosz Metrovagonmas nyerte el 69 milliárd forintért.