Városnéző buszok: nem akarnak monopóliumot

BJASZ20160209002
2016.06.27. 15:39

Nem szeretnék, ha a városnéző buszok piaca jövő évtől egyszereplős monopólium lenne, ahogyan az egy fővárosi tervezetben áll, derült ki a piacon dolgozó cégek sajtótájékoztatóján.

Mint elhangzott, a három jelenlevő cég (Programcentrum Kft., Mr. Nilsz Kft., City Sightseeng Kft.) vezetőitől, abban bíznak, hogy a főváros speciális szolgáltatói pályázata még nem jelent meg, ezért még tárgyalhatnak róla a fővárossal. A cégek panaszkodtak az előzetes egyeztetés hiányára is.

Mint arról korábbi összefoglalónkban beszámoltunk, a főváros már több mint 10 éve birkózik azzal a feladattal, hogy szabályozza a budapesti városnéző buszok piacát. Az erről készült 2012-es BKK-s koncepció óta viszont nem történt semmi, egészen a legutóbbi fővárosi közgyűlésig, akkor viszont olyan hirtelen, hogy megijesztette a piaci szereplőket. Van is miért megijedniük: a hat szereplőből csak egy maradhat a placcon, 20 évig monopolhelyzetben. Sokan attól tartanak, hogy már meg is van a cég, amelyiket helyzetbe hoznák a milliárdos bizniszben.

A sajtótájékoztatót tartó cégek az egyszereplős piac azt jelentené, hogy a négyből három nagy, egyenként 80-100 főt foglalkoztató cégből csak egy maradna, a többi bezárhat, és utcára küldheti az embereit. Ráadásul a verseny is megszűnik, így az árak akár 50%-kal is megemelkedhetnek.

Mivel a főváros egyik legnagyobb problémája a régi városnéző buszok környezetszennyezése, az egyik cég már át is alakította veterán Ikarus buszát elektromos meghajtásúra.