Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Eldöntheti, mi legyen a Gellértheggyel

clk alap
2016.07.15. 16:13 Módosítva: 2016-07-15 16:34:10

Nyílt, kreatív ötletpályázatot hirdetett a Miniszterelnökség a Gellérthegy megújítására - tudatta az MTI.  A 40 millió forintos összdíjazású ötletpályázat célja "olyan alternatíva kidolgozása a Gellérthegy revitalizációjára, ami építészeti, tájépítészeti, közlekedési, képzőművészeti eszközök használatával új tartalommal tölti meg a helyszínt, az épített és természeti környezet értékeinek megőrzése, a világörökségi cím, a műemléki védelem és a szellemi, szakrális tartalom figyelembe vétele mellett" - írja az ismertető. 

A széles körű alkotói szabadságot biztosító ötletpályázat fő célja, hogy kitalálják, hogyan hasznosítsáák a Citadellát. A pályázóktól olyan megoldásokat várnak, amik "megvalósítható, fenntartható módon válaszolnak a Gellérthegy jelenlegi rendezetlen körülményeire, hogy a helyszín vonzó környezetalakítással, releváns területhasználattal képes legyen nemcsak a turisták, hanem a város lakóinak igényeit is kielégíteni" - írják.

A pályaművek postára adásának határideje október 3. A legnagyobb elérhető díjösszeg 8 millió forint; minden pályázó csupán egy munkával vehet részt.

A teljes pályázati anyag ezen honlapon ingyenes regisztrációt követően minden érdeklődő számára elérhető.

Ön szerint mi legyen a Gellérthegyen?

 • 4720
  Maradjon így
 • 4666
  Vágják ki az összes fát, és épüljön modern gigaberuházás sok betonnal
 • 3489
  Egy kedves, emberközeli pályázatot valósítsanak meg
 • 1025
  Döntsék le a Szabadságszobrot, legyen ott más szobor
 • 598
  Nem tudom

A Citadella és környékének újragondolása nem először merült fel. 2008-ban írtunk arról, hogy  Makovecz-Imre Kossuth-díjas építész látványtervet készített egy Gellérthegyen megépítendő magyar panteonról.

A Falanszter Blog összeszedte, hogy milyen elképesztő tervek készültek már, többek közt piramist is akartak ide építeni.

Korábban több kiváló építész álmodott már hasonló létesítményt a hegyre. A kiegyezést követően először Széchenyi István fia, Ödön épített volna a Citadella helyére egy panteont az ezredéves évfordulóra. Egy pályázatra Feszl Frigyes is beadott tervet, ami hasonló volt a Hősök terén felállított oszlopos szoborcsoporthoz.

1902-03-ban, az akkor még egyetemi hallgató Medgyasszay István tervezett emlékcsarnokot a Gellérthegy tetejére. A terv központi eleme egy, a hegytetőn elhelyezkedő, monumentális, több csarnokból álló, kupolás épület volt, mely alakjával a Szent Koronát idézte.

A Koronakilátó megvalósítására nemrég mozgalmat is indítottak. 

(Borítókép: szarvas / Index)