Orsolya
9 °C
21 °C

Eldöntheti, mi legyen a Gellértheggyel

clk alap
2016.07.15. 16:13 Módosítva: 2016.07.15. 16:34

Nyílt, kreatív ötletpályázatot hirdetett a Miniszterelnökség a Gellérthegy megújítására - tudatta az MTI.  A 40 millió forintos összdíjazású ötletpályázat célja "olyan alternatíva kidolgozása a Gellérthegy revitalizációjára, ami építészeti, tájépítészeti, közlekedési, képzőművészeti eszközök használatával új tartalommal tölti meg a helyszínt, az épített és természeti környezet értékeinek megőrzése, a világörökségi cím, a műemléki védelem és a szellemi, szakrális tartalom figyelembe vétele mellett" - írja az ismertető. 

A széles körű alkotói szabadságot biztosító ötletpályázat fő célja, hogy kitalálják, hogyan hasznosítsáák a Citadellát. A pályázóktól olyan megoldásokat várnak, amik "megvalósítható, fenntartható módon válaszolnak a Gellérthegy jelenlegi rendezetlen körülményeire, hogy a helyszín vonzó környezetalakítással, releváns területhasználattal képes legyen nemcsak a turisták, hanem a város lakóinak igényeit is kielégíteni" - írják.

A pályaművek postára adásának határideje október 3. A legnagyobb elérhető díjösszeg 8 millió forint; minden pályázó csupán egy munkával vehet részt.

A teljes pályázati anyag ezen honlapon ingyenes regisztrációt követően minden érdeklődő számára elérhető.

Ön szerint mi legyen a Gellérthegyen?

A Citadella és környékének újragondolása nem először merült fel. 2008-ban írtunk arról, hogy  Makovecz-Imre Kossuth-díjas építész látványtervet készített egy Gellérthegyen megépítendő magyar panteonról.

A Falanszter Blog összeszedte, hogy milyen elképesztő tervek készültek már, többek közt piramist is akartak ide építeni.

Korábban több kiváló építész álmodott már hasonló létesítményt a hegyre. A kiegyezést követően először Széchenyi István fia, Ödön épített volna a Citadella helyére egy panteont az ezredéves évfordulóra. Egy pályázatra Feszl Frigyes is beadott tervet, ami hasonló volt a Hősök terén felállított oszlopos szoborcsoporthoz.

1902-03-ban, az akkor még egyetemi hallgató Medgyasszay István tervezett emlékcsarnokot a Gellérthegy tetejére. A terv központi eleme egy, a hegytetőn elhelyezkedő, monumentális, több csarnokból álló, kupolás épület volt, mely alakjával a Szent Koronát idézte.

A Koronakilátó megvalósítására nemrég mozgalmat is indítottak. 

(Borítókép: szarvas / Index)