Egyirányú utakkal nehezítik a közlekedést Budapesten

2016.07.21. 16:50

Ideiglenesen déli irányban egyirányúsítják Budapesten a pesti alsó rakpartot szerdától várhatóan 2017 tavaszáig a Margit hídtól északi irányban - közölte az MTI.

A Dráva utca Népfürdő utca és Kárpát utca közötti szakaszának felújítása, a Pesti alsó rakpart Dráva utcai felhajtójának átépítése, valamint csatornázási munkák miatt rendelik el a forgalmi rend módosítását.

A Margit híd és a rakpart északi vége között az északi irányú forgalmat a Jászai Mari téren keresztül az Újpesti rakpart-Bessenyei utca-Kárpát utca-Révész utca útvonalra terelik. A Dráva utca felől a rakpart közvetlenül nem, csak a Kárpát utca-Révész utca útvonalon át lesz elérhető. Újlipótvárosból a Margit hidat csak a Pannónia utca-Szent István körút útvonalon, az alsó rakpartot déli irányban pedig csak a Szent István parki lehajtón keresztül lehet majd megközelíteni.

A rakpart forgalmi rendjének változása a tehergépjárművek és az autóbuszok forgalmára is kihatással lesz, mivel északi irányban a Jászai Mari tér felső rakparti részén, a Margit híd alatt 3,5 méteres magasságkorlátozás van érvényben. Ezért az ezen magasságot meghaladó, a Pesti alsó rakparton dél felől érkező járműveknek kerülő úton kell közlekedniük.

A változás érinti a BKK 15-ös és 115-ös buszjáratát is, ami a Népfürdő utca forgalmának változása miatt mindkét irányban módosított útvonalon közlekedik, az északi irányba haladó buszok nem érintik a Dráva utca megállóját, helyette a 79-es troli Kárpát utca megállóhelyén lehet a buszra fel-, vagy arról leszállni.

A Petőfi hídnál is

A BKK azt is közölte, hogy közműfelújítás miatt hétfőn lezárják a Petőfi híd budai hídfőjének északi lehajtóját, ezért várhatóan augusztus 7-éig a híd felől nem lesz elérhető sem a budai felső, sem a budai alsó rakpart.

Aki észak felé tart, annak ebben az időszakban Pesten a Közraktár utca-Pesti alsó rakpart, Budán az Irinyi József utca-Budafoki út-Szent Gellért rakpart útvonal használata ajánlott. A budai rakpartok felől pedig az Irinyi József utca-Október huszonharmadika utca útvonalat a Műegyetem rakparton, a Bertalan Lajos utcán és a Budafoki úton haladva lehet legkönnyebben megközelíteni - közölték.

Az északi fel- és lehajtó lezárása miatt módosul a 153-as autóbusz útvonala: nem érinti az Egyetemváros-A38 hajóállomás és a Petőfi híd, budai hídfő megállóhelyet. A megváltozott vonalszakaszon a buszra a 33-as és a 133A megállóiban lehet felszállni.