Mégis pusztulnak az átültetett fák

DSC 7261
2016.07.21. 10:51

A napokban arról kérdeztük a Főkertet, hogy a 2007 májusában az épülő 4-es metró Köztársaság (most II. János Pál pápa) téri megállójánál nagy csinnadrattával átültetett tizenegy fából mennyi maradt. Kíváncsiak voltunk a gépi átültetés hatékonyságára, Tarlós István főpolgármester ugyanis bejelentette, hogy a főváros beruház egy ilyen gépezetre. A Főkert szakembere a helyszínen mutatta meg a fákat, amik a cég állítása szerint mind megmaradtak.

Cikkünk után után érkezett egy levél Visnyovszky Andrástól, aki az átültetés idején a főpolgármesteri hivatal környezetvédelmi ügyosztályán dolgozott, és részt vett az átültetés megszervezésében. A következőt írta benne:

Az igazság az, hogy az átültetett 11 db fából csak 3 db maradt meg. A Főkert tehát hazudik.

Ezért újra megkértük a Főkertet, mutassa meg a tizenegy megmaradt fát a János Pál pápa téren, le szeretnénk egyenként fotózni, mert vannak, akik kételkednek benne, hogy tényleg mind túlélték az elmúlt éveket.

Újra találkoztunk a Főkert szakembereivel, akik magabiztosan rámutattak 11 darab fára a tér keleti negyedében. A fákat egyenként lefotóztuk.

A fotózás végén toppant be Visnyovszky András is, aki viszont közölte, hogy a megmutatott fák jó része nem átültetett. Némi közjáték után a Főkerttől ígéretet kaptunk, hogy egy térképrészleten bejelölik, hogy szerintük hány fa maradt meg a téren, és hol.

Az ígért térképrészlet szerdán meg is érkezett a Főkerttől. A térképen ezúttal csak nyolc fa lett bejelölve pirossal mint megmaradt fa. Megkérdeztük, ez azt jelenti-e, hogy az előzetes állítással szemben három fa elpusztult, de nem kaptunk választ.

fatérkép
Fotó: FŐKERT

A térképrészletet megmutattuk Visnyovszky Andrásnak is, aki továbbra is állítja: összesen három fa maradt, amiket be is jelölt kékkel a rajzon.

Mint arról beszámoltunk, az átültetésre akkor egy hatalmas ásókésekkel felszerelt speciális teherautót bérelt a DBR Metróigazgatóság, információink szerint egy napra, több millió forintért. A tér sarkában levő építési területen 11 darab, közepes méretű fa került veszélybe, ezeket kellett a tér mintegy száz méterrel arrébb levő sarkába áthelyezni. (Korábban az átültetést végző cég honlapja alapján tizenkét fát írtunk, de mint kiderült, csak tizenegy fa költözött.)

A Pápa téri átültetést követően kétszer is végeztek átültetést a fővárosban, kár lenne elhallgatni, hogy ezek azért jobban sikerültek. A Ferenciek teréről és a Március 15. térről tizennégy fát ültettek át a Népligetbe (10 cm törzsátmérő alatt 3 db, 11–20 cm törzsátmérő között 5 db, 21–30 cm törzsátmérő között 5 db, 40 cm törzsátmérő fölött 1 db), ezek tényleg mind túlélték a költözést. 

A Deák tér/Károly krt. átépítésekor is átültettek három nagyobb fát a Városligetbe. Ezek most is szépek és egészségesek, igaz, ezek lehet, hogy a Közlekedési Múzeum átépítésének útjában lesznek.

Akkor újra át kell ültetni őket, és Budapest bemutathatja a világnak az új, csak a magyar fővárosra jellemző világszenzációt: a vándorló fákat.

A fák persze nem fillérekből vándorolnak. A Fővárosi Állat- és Növénykert a volt Vidámpark átépítésekor több tucat fát ültetett át a területén belül. Mint lapunknak elmondták, az átültetés összköltsége eléri a százmillió forintot.

Frissítés:

A fák fölött lakom. Igaz, csak egy évvel a faköltöztetés után költöztem be, de akkor még ott voltak a tartófák. És meg tudom erősíteni, hogy csak az a három fa maradt meg – írta egy Pápa téren lakó olvasónk, Mercédesz a cikk elolvasása után.

Frissítés 2:

Részletesen utánajártam a Budapest, II. János Pál pápa téren még 2007-ben, a 4-es metró építése kapcsán átültetett fák ügyének, írta lapunknak Nagy Dénes, a Főkert zöldfelület-fejlesztési igazgatója. Mint folytatta: közel tíz év alatt a tér szerkezete jelentősen megváltozott, az átültetések végleges állapotáról akkor sajnos nem készültek felmérések, megvalósulási rajzok, így csak azok a tervezett elképzelések állnak rendelkezésre, melyeket tájékoztatásul már korábban megküldtek és jelölték rajta az átültetett fákat. Az előzetes tervekhez képest a valóságban a fák helye az ültetéskor módosult, a faátültető gép fizikai paraméterei és a helyszín adottságai miatt. Tény az is, hogy jelenleg nincs a parki fákról nyilvántartás (de 2017 végéig elkészül), melyen az eltelt időszakban történt változások nyomon követhetőek lennének. 

Újbóli bejárásaink során hitelt érdemlően mi sem tudtuk beazonosítani a 11 darab átültetett fát, mivel több, korban és méretben azonos egyed található a park délkeleti részében és az eltelt közel 10 év alatt semmilyen nyom nem látható már a fákon, ezért akár az az állítás is helytálló lehet, hogy csak néhány darab él már az átültetett koros fák közül, tette hozzá az igazgató. Természetesen a Főkert a jövőben is mindent elkövet - akár más területeken is – azért, hogy a kényszerűségből átültetendő idős fák megmaradási aránya minél magasabb legyen.

Ne maradjon le semmiről!