Moszkva tér helyett jöhet a Moszkva sétány

2016.08.25. 16:03

A Fővárosi Közgyűlés a jövő szerdai ülésén tárgyal körülbelül ötven előterjesztést, ezek közül az egyik az eddig névtelen közterületek elnevezéséről szól. Erről adott ki közleményt az MTI, amiben azt írják, hogy a javaslat szerint a XIII. kerületben található Dráva utcai csomópont és az Árpád híd között kialakítandó új, eddig névtelen Duna-parti sétányt Oroszország fővárosáról, Moszkváról nevezik el.

2011-ben a fideszes többségű fővárosi önkormányzat Széll Kálmán térre változtatta a Moszkva tér nevét. Az átkeresztelés miatt az orosz külügyminisztérium „értetlenségét fejezte ki” a döntéssel kapcsolatban. Tarlósék akkor azt ígérték, még 2011-ben találnak egy másik közterületet, amit Moszkváról neveznek el, ez még nem történt meg, legutóbb egy kőbányai teret akartak elnevezni róla.

A Főváros 2011-ben azt közölte, hogy nem egy szélsőjobboldali párt kezdeményezésére nevezte vissza a Moszkva teret Széll Kálmán térré, hanem az ott lakók, civil szervezetek kérését teljesítette. A főváros bejelentette akkor azt is: még ebben az évben Budapesten egy másik közterületet Moszkváról fognak elnevezni. Ez már öt éve volt, de úgy tűnik, nem sokára valóra váltják az ígéretet. 

Az egykori Moszkva teret amúgy 1929-ben nevezték el Széll Kálmán térnek, az egykori pénzügyminiszterről és miniszterelnökről. A II. világháború után egy rövid ideig a lipótvárosi Balaton utcát nevezték el Moszkváról , de később a politika úgy döntött: egy olyan hatalmas jelentőségű városhoz, mint a Szovjetunió fővárosa, nem illik egy ilyen kis utca. Ezután lett 1951-től az egykori Széll Kálmán térből Moszkva tér, 2011-től pedig újra Széll Kálmán.

Ön szerint mi legyen?